Belföld

Munkahely zöldben – kíméld az idegeid!

A növények csökkentik a stresszt. A munkaadók pénzt takaríthatnak meg segítségükkel, a munkavállalók pedig megmenekülnek olyan betegségektől, mint a magas vérnyomás, a depresszió.

A stressz költséges betegség

A munkahelyi stressz miatt szenvedők pontos számáról Magyarországon nincs adatunk. Egy nemzetközi felmérés szerint az Európai Unió (EU) munkaválla-lóinak 28 százaléka jelentős mértékű munkahelyi stresszt él át. Feltételezhető, hogy hazánkban ez az arány még magasabb, hiszen a munka- és életkörülmények általában rosszabbak az uniós átlagnál. Az International Labour Organisation (ILO) felmérése bebizonyította, hogya az EU-ban évente legalább 20 milliárd euró többletköltség keletkezik a munkahelyi stressz miatt. Például a betegállo-mányban eltöltött napok számának 50-60 százaléka a stresszre vezethető vissza.

Növényekkel hatékonyan lehet küzdeni a munkahelyi stressz ellen. Nemcsak a pszichére vannak jó hatással azáltal, hogy pozitív érzelmeket váltanak ki, hanem a fizikai állapotra is, mivel többek között növelik a levegő páratartalmát, és megszűrik a port. A növények egészségfejlesztő hatásával 15 éve foglalkoznak pszichológusok, biológusok, építészek.

Homo sapiens az iroda ketrecében

Ma az emberek életük 80 százalékát töltik zárt terekben, a természettől elzárva. A homo sapiens evolúciós fejlődésének központi eleme azonban a természet. Az emberi faj genetikai adottságai a természetben történő túléléshez és létezéshez illeszkednek. A mai életformánkhoz alkalmazkodó irodai ember, a „Homo officinalis” pedig még nem alakult ki.

A homo sapiens fejlődésében még nem került túl messze a kőkorban élő embertől, miközben élet- és munkakörülményei jelentősen megváltoztak. Roger S. Ulrich amerikai pszichológus, a Plant for People társaság tagja ebben az ellentmondásban látja az egészségügyi panaszok növekedésének okát. A fejfájás, fáradékonyság, a rossz közérzet, a frusztráció arra vezethető vissza, hogy az ember nem a természetes környezetében él.

A munkahelyeken, irodákban elhelyezett növényekkel azonban vissza lehet csempészni egy kis külvilágot a zárt terekbe. A zöld oázisok az emberekre ellazító, kiegyensúlyozó hatással vannak.

Hatékony gyógyítók

A környezetünkben élő növények a következő betegségekre, illetve tünetekre vannak leginkább hatással (a tünetek csökkenésének mértéke százalékban):
• Kimerültség (20)
• Fejfájás (30)
• Torokfájás (30)
• Köhögés (40)
• Száraz bőr (25)
Forrás: Plants for Peolple

A növények takarítanak is

De nemcsak fejlődéstörténeti okok támasztják alá a növények munkahelyi létjogosultságát. Puszta jelenlétükkel javítják a környezet minőségét: megnövelik a levegő páratartalmát, megszűrik a port, és csökkentik a levegőben található toxikus anyagok koncentrációját. Ezeknek a hatásoknak a következtében például a torokfájásos betegségek száma csökken, az allergiások tünetei is gyengülnek, és a bőrbetegségek is megelőzhetőek.

A fizikai előnyök mellett az emberek mentális állapotára is jó hatással vannak a növények. Egy amerikai professzor, Virginia Lohr számítógépes operátorokkal végzett egy kísérletet: rendszeresen mérte pulzusukat, vérnyomásukat, valamint bőrük vezetőképességét, mivel mindhárom jelzi a megemelkedett stresszt. Azoknál az operátoroknál, akiknek szobájában növények voltak, az átlagnak megfelelő értékeket mértek, míg a másik csoport tagjainál problémák jelentkeztek. A növények mellett dolgozók termelékenysége is jobbnak bizonyult, 12 százalékkal jobban teljesítettek.

Az oslói egyetem professzora, Tove Fjeld iskolai osztálytermekben végzett kísérleteket. Azokban az osztályokban, ahol virágok mellett tanultak, sokkal kevesebb volt a hiányzás, a gyerekek aktívabban részt vettek az órákon, és jobb jegyeket szereztek, mint azok a társaik, akik terméből hiányzott a növény.

Leiv Sandvik, szintén az olslói egyetem professzora, a növények hosszú távon kifejtett hatásával foglalkozik. A két éven keresztül, irodai alkalmazottakkal végzett kísérletek eredményeként kiderült, hogy a rossz közérzet, a bőrbetegségek és az allergiás tünetek 25 százalékkal csökkentek a növényeknek köszönhetően. Az irodai dolgozók közérzete a második év végére 84 százalékkal javult.

Ajánlott videó