Belföld

Magyar találmány: gépkocsiba épített vasúti kereszteződés felismerő

Koltai Sándor feltaláló évek óta próbálja hasznosítani találmányát, amely gépkocsiba építve 250 méteren belül jelzi, ha vasúti kereszteződés közeledik, de saját értékelése szerint ez anyagi okok miatt eddig még nem sikerült.

Koltai Sándor az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az 1993-ban elkészített berendezést továbbfejlesztette. A fejlesztés – a magyar átkelők adatbázisának betáplálása – révén a gépkocsiba beépített fedélzeti számítógép szóban közöli, ha a jármű megközelít egy vasúti átjárót és figyelmezteti a járművezetőt a teendőire. Az adatbázisban a vasúti átjárókon kívül a határátkelőhelyek is szerepelnek, így ha a járművek átlépik a határt, erre is figyelmeztet a gép.

A feltaláló szerint lehetséges lenne a világ összes vasúti kereszteződésének adatait bevinni a rendszerbe, de ehhez nem rendelkezik elegendő pénzügyi forrással. A feltaláló számítása szerint sorozatgyártás esetén 15 ezer és 20 ezer forint közötti áron beépíthető lenne a fedélzeti számítógép az autókba.

Koltai Sándor elmondta, hogy a találmányát bejelentette a Szabadalmi Hivatalba, bemutatta a Miniszterelnöki Hivatalban és szándéka szerint a MÁV vezetőit is megismertetné a készülékkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik