Belföld

Kilábal a visszaesésből a német autópiac

A kánikula okozta visszaesések ellenére lassult az autópiac zsugorodása az Európai Unió országaiban, sőt Németországban stabilizálódott a helyzet, Franciaországban viszont drasztikusan csökkentek az újautó-eladások – írja a NAPI Gazdaság.

Csaknem négyévi folyamatos hanyatlás után az elmúlt hetekben stabilizálódott az autógyártás és -értékesítés Németországban, és jó esély van arra, hogy a jövő év már növekedést hozzon – nyilatkozta Bernd Gottschalk, a német autóipari szövetség, a VDA elnöke a Reutersnak. Júliusban éves összevetésben 13 százalékkal, 445,2 ezer darabra nőtt a személyautó-gyártás, és az export 7 százalékkal, 315,7 ezerre emelkedett.

Augusztusban ugyan becsléseik szerint gyenge volt a rendelésállomány, de ennek az a magyarázata, hogy kivárnak a vevők a közelgő frankfurti autóshow előtt, amelyen csak a német gyártók 73 új modellt mutatnak be. Gottschalk szerint idén várhatóan a tavalyival azonos számú, 3,25 millió új autót regisztrálnak, az export pedig meghaladhatja a VDA által erre az évre prognosztizált 3,55 milliót.

A franciaországi autóeladások viszont augusztusban 15,4 százalékkal zuhantak, amit elsősorban a kánikulának tulajdonítanak. Júliushoz képest a PSA Peugeot Citroën eladásai 20,9, a Renault-éi 18,8 százalékot estek. Ezzel a francia autópiac teljesítménye süllyedt a legmélyebbre idén az EU-ban – számol be a NAPI Gazdaság mai lapszáma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik