Belföld

Kényes témák az MSZP elnökségi ülésén

Az előzetes tervektől eltérően a miniszterelnök is részt vett az MSZP elnökségének tegnapi ülésén. A kialakult helyzetben ez nem lepte meg a testület tagjait – írja a Népszabadság.

Az MSZP elnökségének ülésén, amelyen részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök is, a Népszabadság információi szerint kényes témák kerültek szóba. A párt körül kialakult helyzet ugyanis nem éppen rózsás: politikusainak és magának az MSZP-nek is csökken a népszerűsége, belső viták zajlanak a nagy nyilvánosság előtt, és kommunikációs hibák követik egymást. Legutóbb az ingatlanadó híre borzolta a kedélyeket, amely miatt a szocialisták – egy újabb konfliktusmezőn – a pénzügyi kormányzatnak tettek szemrehányást. Ráadásul kemény csata előzi meg a jövő évi költségvetés elfogadását. Értesülésünk szerint az ülésen hiába vártak Gyurcsány Ferenc sportminiszterre és László Csaba pénzügyminiszterre.

A keddi elnökségi ülésen a napirenden lévő témák mellett (európai parlamenti választások menetrendje, az agrárium helyzete, uniós alapok megfelelő lehívása) szóba került az MSZP elnökhelyettesének hétfő esti nyilatkozata. Szili Katalin a Hír TV-ben Gyurcsány Ferenc üdülővásárlási ügyével kapcsolatban azt mondta: „mindaddig, amíg pártunk a nómenklatúrától nem szabadul meg, addig ezzel szembe kell néznünk”. Kovács László pártelnök korábban nem kívánta kommentálni első számú helyettese szavait, Jánosi György választmányi elnök – aki elsőként sürgette az „ügyek” kivizsgálását – viszont csatlakozott Szili felvetéséhez. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, az elnökség tagja azonban úgy látja: az MSZP tagjai semmivel sem pártállamibbak, mint a más politikai erőkhöz tartozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik