Belföld

Újra nyereséges a Bertelsmann (bővített)

A német Bertelsmann médiavállalatnál szerdán közölték, hogy az első negyedévi veszteség után a második negyedévben ismét nyereségesek voltak, így az első félévben 228 millió euró működési eredményt értek el, többet a tavalyi első félévi 175 milliónál.

Ezt azzal magyarázták, hogy a csoporthoz tartozó Direct Group vesztesége csökkent, az RTL Group jó teljesítményt nyújtott – a működési eredménye 40 százalékkal 250 millió euróra nőtt -, miközben a Random House kiadónál és a BMG zenekiadó részlegnél csökkent a teljesítmény a gyengülő kereslet miatt. A BMG tovább tárgyal a Warner Musickal vegyesvállalat alapításáról. A BMG működési vesztesége 117 millió euró volt az első félévben, a tavalyi első félévi 45 milliós veszteség után.

Az értékesítés 7,9 milliárd euróra csökkent a tavalyi első félévi 8,8 milliárdról. A tiszta nyereség 142 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,6 milliárdról. A tavalyi tiszta nyereséget az AOL Europe részesedés eladása duzzasztotta fel. A vállalatnál az első félévit meghaladó forgalmat és működési nyereséget valószínűsítettek a második félévre, és egész évre is a tavalyit meghaladó eredményeket jósoltak.

A tőzsdei bevezetést régóta fontolgató Bertelsmann-nál azt is közölték, hogy a nettó adósság 2,6 milliárd euró volt az első félév végén a december végi, rekordzsintű 2,74 milliárd euró után, és az év végére tovább csökken a Bertelsmann Springer lapkiadó első félévi, ebben a hónapban véglegesítendő eladása nyomán, 1,05 milliárd euróért.

Az első félévben a Bertelsmann 630 millió euró tőkenyereséget jegyzett föl, ugyanakkor a pénzügyi befektetések 342 millió eurót tettek ki az egy évvel korábbi 2,1 milliárd euró helyett. Tavaly az első félévben 1,5 milliárd euróért további 22 százalékot szereztek az RTL Groupban, és ugyancsak az RTL Groupban műsorjogok megszerzésére is sokat költöttek. A külföldi médiavállalat magyarországi érdekeltségei közé tartozik az RTL-Klub televíziós csatorna is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik