Belföld

IMF: 4 százalékos világgazdasági növekedés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdaság átlagosan 4 százalékos növekedését várja jövőre - mondta az IMF vezérigazgatója, Horst Köhler szerdán Malajziában.

A Valutaalap előrejelzése szerint az ázsiai gazdaságok már az idén átlagosan 6 százalékkal növekedhetnek, és jövőre minden bizonnyal tovább gyorsul ez az ütem. Az IMF-ből előzetesen kiszivárogtatott információk alapján a Valutaalap e hónapban megjelenő őszi “Világgazdasági Kilátások” című kiadványában fenntartja tavaszi becslését arra, hogy a világgazdaság az idén 3,2 százalékkal bővül.

Az Egyesült Államokban egyre több jel mutat a fellendülésre, a pozitív kilátások az egész világgazdaság számára jelentős gazdasági ösztönzést jelentenek – nyilatkozta Köhler. Ugyanakkor hozzátette, hogy a világgazdaság függése az amerikai fejleményektől egyszersmind kockázati tényező is, főleg az óriási amerikai folyó mérleghiány miatt.

Az előzetes kiszivárogtatás szerint az IMF most 2,4 százalékos GDP-növekedést vár az Egyesült Államokban idén, és 3,7 százalékosat jövőre. Köhler szerdai nyilatkozata alapján Nyugat-Európában nincs jele fordulatnak, jóllehet az üzleti várakozások javultak. Japánban bizonytalan, óvatos fellendülés kezdődött, a felzárkózó piacú és a fejlődő országok pedig általában erősödnek – állapította meg az IMF vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik