Belföld

A HVB-t továbbra is érdekli a Postabank

A második számú német bank, a müncheni Hypovereinsbank változatlanul meg szeretné venni a magyar Postabankot - erősítette meg szerdán egy frankfurti banktanácskozáson Dieter Rampl, a HVB csoport elnöke.

Rampl azt is kijelentette a HVB tovább akar terjeszkedni Kelet-Európában: – Továbbra is következetesen ki akarjuk használni a privatizálást Kelet-Európában, minden esélyt megragadunk, hogy újabb intézeteket vásároljunk – szögezte le Rampl.

Az ÁPV Rt. május 20-án jelentette meg a Postabank privatizációs pályázatát, amelyben a több mint 20 milliárd forint alaptőkéjű bank teljes részvénycsomagját, azaz az alaptőke 96,8 százalékát kitevő és a Magyar Posta tulajdonában lévő részvénycsomagot, valamint az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 3,2 százalékos részvénycsomagot ajánlja fel a privatizációs szervezet megvételre.

A potenciális befektetők szeptember 12-én adhatják be kötelező érvényű ajánlataikat. Korábbi értesülések szerint az OTP Bank, a Budapest Bank, az Erste Bank Hungary, a HVB Bank Hungary és a Citibank tett indikatív ajánlatot, néhányuk esetében a pályázó az anyabank.

Rampl a terjeszkedésre vonatkozó döntést azzal indokolta, hogy a gazdasági növekedés ebben a térségben, “a világgazdaság tigrisállamaiban” a kilencvenes évek közepe óta kétszer akkora, mint az Európai Unióban. Ezen kívül ezek az államok szerinte nincsenek kellőképpen ellátva banki szolgáltatásokkal.

Rampl adatai szerint a HVB jelenleg a lengyel piacon csaknem tíz százalékos piaci részesedéssel a harmadik, Csehországban jó öt százalékkal a negyedik, Magyarországon öt százalékos piaci
részesedéssel az ötödik. A HVB jelen van Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában és a balti államokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik