Belföld

A GE kezébe kerül a Universal irányítása

admin

2003. 09. 03. 09:26

A Vivendi Universal kedden megállapodott a General Electric nemzetközi konszernnel arról, hogy szórakoztatóipari leányvállalatát, a Vivendi Universal Entertainmentet egyesíti az NBC-vel, amely a GE médiaérdekeltsége.

A Universal zenei és filmstúdióinak sorsát eldöntő megállapodást szeptember végén írják alá. Az aláírás után szükség lesz még az illetékes, egyebek között az amerikai hatóságok jóváhagyására, miután az új vállalkozáshoz tartozó érdekeltségek jórészt az Egyesült Államokban székelnek majd. Az új vállalatban a Vivendi részesedése 20 százalék lesz, a fennmaradó 80 százalék a General Electric tulajdonába kerül. A Vivendi Universal elnök-vezérigazgatója, Jean-Rene Fourtou úgy nyilatkozott, hogy a Vivendi 2006-ban kezdheti meg megmaradt, 20 százalékos hányadának fokozatos eladását, így 2008-ig részesedése akár nullára is csökkenhet.


A Vivendi Universal vezetője hozzátette, hogy a megállapodás aláírása után a francia cég várhatóan megváltoztatja nevét, és nagy valószínűség szerint a Cegetel elnevezést választja. A Cegetel jelenleg a Vivendi francia távközlési vállalkozása, amely komoly nyereséggel működik. A Vivendi Universal Entertainment többségi tulajdonrészének az eladása révén a Vivendi adóssága 2004 végére 5 milliárd euró alá csökken. Az anyavállalat adóssága 2002 végén 12,3 milliárd euróra csökkent a 2001. végi 37,1 milliárdról.


A cégnek, ha már ebben az évben működött volna, 13 milliárd dollár (12 milliárd euró) bevétele és 3 milliárd dollár nyeresége volna. A megállapodás értelmében a Vivendi 3,8 milliárd dollárt kapna amerikai érdekeltségeiért, melyek közé a Universal filmstúdió, kábeltévé hálózatok és úgynevezett téma parkok tartoznak, és 1,6 milliárd eurót jóváírnának tartozásaiból.


A megegyezéssel a Vivendi elutasított egy rivális ajánlatot, amelyet a kanadai Edgar Bronfman hozott össze, aki annak idején eladta a Universalt a Vivendinek, amikor a Seagram ház feje volt. A Vivendi a Vivendi Universal Entertainment kiárusításából származó összeggel csökkenteni kívánja tartozását, melyet korábbi vezérigazgatója, Jean-Marie Messier halomozott fel, aki költséges médiavagyont vásárolt össze a technológiai léggömb kipukkanását megelőző időszakban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.