Belföld

A GE kezébe kerül a Universal irányítása

A Vivendi Universal kedden megállapodott a General Electric nemzetközi konszernnel arról, hogy szórakoztatóipari leányvállalatát, a Vivendi Universal Entertainmentet egyesíti az NBC-vel, amely a GE médiaérdekeltsége.

A Universal zenei és filmstúdióinak sorsát eldöntő megállapodást szeptember végén írják alá. Az aláírás után szükség lesz még az illetékes, egyebek között az amerikai hatóságok jóváhagyására, miután az új vállalkozáshoz tartozó érdekeltségek jórészt az Egyesült Államokban székelnek majd. Az új vállalatban a Vivendi részesedése 20 százalék lesz, a fennmaradó 80 százalék a General Electric tulajdonába kerül. A Vivendi Universal elnök-vezérigazgatója, Jean-Rene Fourtou úgy nyilatkozott, hogy a Vivendi 2006-ban kezdheti meg megmaradt, 20 százalékos hányadának fokozatos eladását, így 2008-ig részesedése akár nullára is csökkenhet.


A Vivendi Universal vezetője hozzátette, hogy a megállapodás aláírása után a francia cég várhatóan megváltoztatja nevét, és nagy valószínűség szerint a Cegetel elnevezést választja. A Cegetel jelenleg a Vivendi francia távközlési vállalkozása, amely komoly nyereséggel működik. A Vivendi Universal Entertainment többségi tulajdonrészének az eladása révén a Vivendi adóssága 2004 végére 5 milliárd euró alá csökken. Az anyavállalat adóssága 2002 végén 12,3 milliárd euróra csökkent a 2001. végi 37,1 milliárdról.


A cégnek, ha már ebben az évben működött volna, 13 milliárd dollár (12 milliárd euró) bevétele és 3 milliárd dollár nyeresége volna. A megállapodás értelmében a Vivendi 3,8 milliárd dollárt kapna amerikai érdekeltségeiért, melyek közé a Universal filmstúdió, kábeltévé hálózatok és úgynevezett téma parkok tartoznak, és 1,6 milliárd eurót jóváírnának tartozásaiból.


A megegyezéssel a Vivendi elutasított egy rivális ajánlatot, amelyet a kanadai Edgar Bronfman hozott össze, aki annak idején eladta a Universalt a Vivendinek, amikor a Seagram ház feje volt. A Vivendi a Vivendi Universal Entertainment kiárusításából származó összeggel csökkenteni kívánja tartozását, melyet korábbi vezérigazgatója, Jean-Marie Messier halomozott fel, aki költséges médiavagyont vásárolt össze a technológiai léggömb kipukkanását megelőző időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik