Belföld

A francia állam kiszáll a Dassault informatikai cégéből

A francia állam teljesen kiszáll a szoftvergyártó Dassault Systemes-ből: a 15,74 százalékos - 530-580 millió euró értékűre becsült - részesedés eladásával a Societé Générale-t és a Credit Suisse First Bostont bízták meg. A Dassault Systemes ipari célú - repülőgépekhez, autókhoz, mobiltelefonokhoz szükséges - szoftvereket gyárt. Ügyfelei neves nemzetközi cégek, többek között a Boeing, a Renault, a Nokia, vagy a Toyota.

Marcel Dassault, akinek ipari csoportja 45,22 százalékot birtokol a cégben, lemondott elővásárlási jogáról. A részvényeket profi befektetőknek adják el és az árat árverés során állapítják meg. Az ár szerdán később, az árverés várható végére alakul ki. A francia állam már régóta tervezte részesedése eladását, de kivárt addig, amíg az árak magasabbra szöktek. A részvények a hét elején közel háromhavi csúcsukra emelkedtek.

A Dassault Systemes papírjai szerdán kora délután 34,06 eurón álltak a francia értéktőzsdén, előző 32,68 eurós zárásukhoz képest 4,22 százalékos emelkedéssel. A részvények idei csúcsa 35,00 euró, mélypontja 19,10 euró volt, az év eleje óta a papírok 65,82 százalékot erősödtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik