Belföld

Feljövőben a New York-i tőzsde

Emelkedéssel, közel napi csúcson zártak kedden a vezető New York-i tőzsdemutatók, miután a vártnál kedvezőbben alakult az augusztusi amerikai feldolgozóipari beszerzői menedzserindex.

A Nasdaq Composite indexe 1,71 százalék (31,03 pont) növekedéssel 1841,48 ponton fejezte be a napot, a Dow Jones 1,14 százalékkal (107,45 ponttal) 9523,27 pontra erősödött. A tőzsdemutatók nap eleji emelkedését az okozta, hogy a Goldman Sachs feljavította a szoftver és hardver gyártó ágazat kilátását.

A napi kereskedés folyamán jelentették be, hogy az amerikai beszerzési menedzsereknek a feldolgozóipar augusztusi állapotáról közölt véleménye alapján számított index 54,7 pontra nőtt a júliusi 51,8 pontról. A feldolgozóipari tevékenység élénkülése újabb jele a gazdaság állapota javulásának az Egyesült Államokban. Annál is inkább, mivel már a második egymást követő hónapban nőtt az index, és most augusztusban tavaly december óta nem tapasztalt magasságába jutott. Az elemzői várakozások is az amerikai feldolgozóipar növekedését jelezték a múlt hónapra, ezek átlaga 53,8 pont volt, azaz a ténylegesen közöltnél alacsonyabb.

A kedden kiadott adatokról szóló értékelések kiemelik, hogy a beszerzési menedzserek szervezete(ISM) feldolgozóipari indexének részindexei közül az új rendeléseké és a termelői tevékenységé is négy hónapja rendre 50 pont felett van, azaz növekedést jelez. A termelői tevékenység részindexe most, azaz augusztusban már 61,6 pontnál tartott, négy éve nem volt ilyen nagy az értéke.

A befektetők az adatok ismertetése után rövid időre eladásba kezdtek – ekkor a tőzsdemutatók mérsékelten a veszteséges oldalra kerültek -, mert sokak szerint csalódást keltő volt az ISM foglalkoztatási részindexe, amely 45,9 pontra mérséklődött a júliusi 46,1 pontról.

A New York-i tőzsde legnagyobb forgalmú részvénye a General Electric (GE) volt, árfolyama 86 centtel 30,43 dollárra nőtt, miután a Vivendi Universal bejelentette: egyesíti szórakoztatóipari ágazatát a GE médiaérdekeltségével, az NBC-vel.

Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,0820 dollárra gyengült a hétfői 1,0966-ról. A dollár 116,08 jenre hanyatlott az előző napi 116,54 jenről. A dollár 237,76 forintot ért az egy nappal korábbi 234,59 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik