Belföld

Tulajdont szeretnének a Ringa Rt.-ben a sertéstenyésztők

A Ringa Rt. kapuvári gyárában szakmai befektető oldalán tulajdonrészt szeretnének szerezni a dolgozókkal együtt a beszállító sertéstenyésztők úgy, hogy a tulajdoni hányadhoz 10 százalékos saját erőt biztosítanak, 90 százalékhoz pedig állami garanciavállalás mellett kamattámogatásos hitel biztosítását kérik 15 éves futamidőre a kormánytól - közölte a termelők képviselője a cég sorsával foglalkozó megbeszélésen kedden Kapuváron.

Kiss Józsefné, a Győr-Moson-Sopron megyei Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Érdekvédelmi Szövetségének (TESZÖV) titkára elmondta: elgondolásukat szándéknyilatkozatban kinyilvánították és múlt pénteken eljuttatták a földművelésügyi tárcához.

A tárgyaláson Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és
Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára támogatta a termelők tulajdonhoz jutásának gondolatát, s arra biztatta őket, hogy hozzanak létre konzorciumot akár a város bevonásával. Hangsúlyozta: a kormányzat elsődleges célja a munkahelyek megtartása. “A magyar húsipari ágazatból komoly érdeklődők vannak a Ringa kapuvári üzeme iránt” – tette hozzá.

Bíró Péter polgármester elmondta: ha a 600 dolgozó
munkanélkülivé válik, a város ellehetetlenül. Kapuvár éves költségvetése 3,1 milliárd forint, ebből jelentős tétel a Ringa által fizetett iparűzési adó és a személyi jövedelem adó önkormányzatnál maradó része. Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke fontosnak tartotta, hogy a konzorciumba vonjanak be olyan partnert is, aki piacot tud hozni, mert nem elég megvenni és üzemeltetni a céget, kínálatát el is kell tudni adni.

Tóth Ervin, a társaság vezérigazgatója a kapuvári üzem sorsát érintő igazgatósági döntés indokai közül kiemelte: a nemzetközi sertéspiacon tapasztalható túltermelési válság az árak eséséhez vezetett. A magas hazai alapanyagárak és a piaci túlkínálat hatására a gazdaságos export lehetősége radikálisan csökkent. Csupán az export terén kétmilliárd forint árbevétel kiesést kényszerült elszenvedni a társaság az első félévben. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a kapuvári gyár legnyereségesebb tevékenységét, a késztermékgyártást áthelyezik Ceglédre.

Pászli Tibor, a társaság szakszervezeti tanácsának elnöke kijelentette: a veszteség okai számukra érthetetlenek és nem is hiszik, hogy valós ez a hiány. Ivanics Ferenc, a térség Fideszes országgyűlési képviselője, a kapuvári gyár megmentésére alakult válságstáb vezetője úgy vélekedett: ha vannak érdeklődők az üzem iránt, az a cég életképességét bizonyítja.

A Ringa Húsipari Részvénytársaság augusztus 15-i rendkívüli közgyűlésén döntött úgy, hogy a gazdálkodási kereteket radikálisan át kell alakítani, mert a várható piaci kilátások mellett a társaság további veszteséges gazdálkodása nem szüntethető meg. Ezért utasította az igazgatóságot, hogy vizsgálja felül és döntsön a társaság telephelyi struktúrájának átalakításáról, a termelés, a logisztika és az adminisztráció költségmegtakarító átalakításáról és egyes tevékenységek “kiszervezéséről”, létszámleépítésről és eszközértékesítésről. A társaság idei első félévi vesztesége meghaladta a 800 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik