Belföld

Sínen a kétszintű érettségi

A most tizenegyedikes középiskolásoknak másfél évük lesz felkészülni a 2005-ben bevezetendő kétszintű érettségire. A tanárok egy része tanácstalan, de az oktatási tárca részletes tájékoztató kiadványokat ígér - írja a Magyr Hírlap.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója, Szamosfalvy Jánosné szerint bár évek óta szó van a kétszintű érettségi bevezetéséről, a részletes követelményrendszert a huszonnegyedik órában, idén májusban kapták meg. Ez a típusú számonkérés merőben más szemléletű, mint az eddigi, hiszen itt a gyakorlatias, alkalmazható tudás kerül előtérbe a lexikálissal szemben. Mivel a 11. évfolyam már ennek szellemében kezdi meg a felkészülést, a tanárok a diákokkal párhuzamosan állnak át az új rendszerre.

A pedagógusokat nem érte váratlanul a kétszintű érettségi bevezetése, hiszen az iskoláknak 1998-ban ez alapján kellett kidolgozni pedagógiai programjukat – mondta kérdésünkre Sipos János, az oktatási tárca közoktatási helyettes államtitkára. A pedagógusok az ősszel minden tantárgyból megkapják azt a 250-300 oldalas útmutatót, amely a felkészülést segíti. A diákoknak a végső szót 2005 februárjában kell kimondaniuk.

Az emelt szintű érettségi létjogosultságát ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy az év elején számos felsőoktatási intézmény nyilvánította ki, hogy a középszintű érettségit is elegendőnek tartja a felvételihez. A helyzeten az oktatási tárca azzal kíván változtatni, hogy az emelt szintű érettségiért a felvételin tantárgyanként plusz hét pontot adnak. Erről éppen ma tárgyalnak az Oktatási Minisztérium vezetői. Sipos János szerint így nem elhanyagolható előnyhöz jut az, aki két tárgyból tesz emelt szintű vizsgát, s ezzel plusz tizennégy ponttal pályázhat az egyetemre vagy főiskolára.

A kétszintű érettségire való felkészülést szolgálja, hogy idén májusban minden tizenegyedik évfolyamos diáknak egy tárgyból próbaérettségit kell tennie. A magyar, történelem, matematika, illetve az angol vagy a német feladatokat már a kétszintű érettségi követelményei alapján választják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik