Belföld

Magas a munkanélküliség az eurózónában

Az eurozóna országaiban júliusban az előző hónaphoz képest változatlan színvonalon - 8,9 százalékon - állt, az aktív életkorúak 8,9 százalékát tette ki a munkanélküliség és ezzel a mutató tartotta három és féléves negatív csúcsát.

Az Eurostat statisztikai hivatal kedden tette közzé a szezonális ingadozásoktól megszűrt adatokat, ezek szerint a munkanélküliségi ráta az egy évvel ezelőtti 8,4 százalékos szinthez képest 0,5 százalékkal volt magasabb az idén júliusban, ugyanúgy, mint a megelőző hónapban.

Az 15 tagú Európai Unióban a munkanélküliek aránya júliusban 8,1 százalékot ért el, és ezzel 0,1 százalékkal állt a 8,0 százalékos júniusi szint felett és 0,4 százalékkal a 2002 júniusában mért 7,7 százalék felett

Júliusban – csakúgy mint júniusban – Luxembourgban volt a legalacsonyabb a munkanélküliség: 3,7 százalék. Most ugyanúgy Spanyolország áll 11,4 százalékkal az eurozóna munkanélküliségi listájának élén, mint júniusban.

Az EU-belépésre váró 10 országban – az Eurostat összehasonlító becslése szerint – 14,5 volt júliusban az átlagos munkanélküliség, az előző hónap 14,6 százaléka után. 2002 júliusában ugyancsak 14,6 százalékon állt a mutató.

A messze legmagasabb munkanélküliséget a csatlakozók közül Lengyelország mondhatja magáénak: 20 százalékot az egy évvel korábbi 18,6 százalék után. A legalacsonyabb a 10 ország közül Cipruson az állástalanok aránya: mindössze 4,4 százalék.

Az eurózónában a munkanélküliség várhatóan csak kis mértékben enyhül a következő öt évben – 2008-ra esetleg 7,5 százalékra mérséklődhet – vagyis nem számíthat a térség 12,5 millió munkanélkülije a tömeges állásteremtő programokra – derül ki az OECD augusztusban kiadott elemzéséből.

A tartósan magas szintű munkanélküliség miatt a költségvetéseket jelentősen terhelik a munkanélküliségi segélyek és ez “beépített fékként” hat a gazdasági növekedés gyorsulása ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik