Belföld

Lakáshitel: sávos kedvezmény?

A Magyar Hírlap információi szerint a kormány sávosan degresszívvé tenné a lakáshitelek törlesztőrészletei után visszaigényelhető személyi jövedelemadót. A leírás maximuma vagy 240 ezer forint maradna, vagy 120 ezerre csökkenne. A tervezet szerint nem a felvevő jövedelme, hanem a kölcsön nagysága a döntő a visszatérítés szempontjai között.

A kormány elhatározta, hogy a jövő évtől csökkenteni fogja a lakáshitelek után visszaigényelhető személyi jövedelemadót. Amikor néhány hete az MSZP-frakció és a Pénzügyminisztérium delegációja összeült, úgy döntöttek, hogy bizonyos körben megmarad a kedvezmény. Részleteket azonban akkor nem árultak el.

A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy a jelenlegi elképzelés szerint az adókedvezmény igénybevétele a felvett hitel nagyságától függne. Két változat van terítéken: az egyik 10 millió, míg a másik 15 millió forint felvett hitelösszegben határozza meg azt a limitet, amely alatt jár az adókedvezmény.

A másik kérdés az, hogy az évente kifizetett hiteltörlesztés hány százaléka igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból. Erre egy sávosan degresszív kulcsú javaslat született. Közelebbről: aki ötmillió forint alatti hitelt vett fel, az továbbra is visszaigényelheti a törlesztőrészlet 40 százalékát. A következő sáv öt- és tízmillió forint között lenne, amelynél már csak 30 százalék járna vissza. Végül a 10 és 15 millió forint közötti sávban a törlesztések 20 százaléka lenne levonható az szja-ból. A bemutatott kulcsok azonban értelmezhetetlenek a maximálisan visszaigényelhető szja-kedvezmény ismerete nélkül. Az újság munkatársainak tudomása szerint erre is két javaslat született, az egyik a mai 240 ezer forintot tartalmazza, a másik viszont csak 120 ezret.

A módosítások ideológiája az, hogy aki 80-100 ezer forint havi törlesztéssel járó hitelt tudott vállalni, annak a havi nettó jövedelme – a bankok gyakorlata szerint – a törlesztésnek legalább a háromszorosa. Ô kevésbé érzi meg a kedvezmény csökkenését, mint a kisebb jövedelműek. Jelenleg a havi átlagkereset bruttó 132 ezer (nettó 86 ezer) forint, amelyhez az egyedülálló – a bankok gyakorlata szerint – 30 ezer forint körüli havi törlesztőrészlettel járó hitelt tudott vállalni. A Hírlap számításai szerint, ha valaki most felvesz az új lakásra járó kiegészítő kamattámogatású hitelből hárommillió forintot (ennek a kamata és a kezelési költsége öt százalék körüli), akkor 15 éves futamidőnél a havi törlesztőrészlete 22503 forint, ami egy évben 292539 forintra rúg, ennek a 40 százaléka 117015 forint. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a hárommilliós hitelösszeg a leggyakrabban választott 15 éves futamidőnél ki is meríti a 120 ezer forintos keretet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik