Belföld

Jelképes összegű bérlet a diákoknak?

A Pénzügyminisztérium hetek óta dolgozik azon a javaslaton, amely a fogyasztói árkiegészítésekkel kapcsolatban a NAPI Gazdaságban kedden megjelenteknél méltányosabb megoldást nyújt a diákok számára - közölte a tárca sajtóközleményében. (A NAPI-ban megjelent hír szerint a különböző intézkedések nyomán a tanulók utazási kedvezményeit megnyirbálnák, és a tervezett áfa- és viteldíjemelések nyomán kétszeresébe kerülhet az utazás a diákok számára.)

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ugyanakkor a tárca javaslata elkészítésekor az okoz némi problémát, hogy az ideinél nem nagyobb költségvetési támogatási keretből meg kell oldani a naponta ingázó dolgozók és hallgatók bejárásának ingyenessé tételét is. E ma is élő kedvezmény 90-ről 100 százalékosra emelése a minisztérium számításai szerint 5,1 milliárd forintos többletforrást igényel, ebből 2,5 milliárd forint a MÁV-nál, 2,6 milliárd forint pedig a Volán társaságoknál jelentkezne.

A kedvezmény 100 százalékossá tételének technikai akadálya is van, aminek áthidalásán a tárca még dolgozik. A problémát az okozza, hogy 100 százalékos kedvezmény esetén nehéz számszerűsíteni a kedvezményt igénybe vevők számát, mert az érintettek ilyen feltételek mellett egyáltalán nem váltanak jegyet. A tárca ezért egy olyan bérlet kidolgozását tervezi, amelynek egyszeri, jelképes összegért történő kiváltása után a kedvezményezettek ingyen utazhatnának. Ez a megoldás sem teljes értékű, hiszen a MÁV-nak és a Volán társaságoknak járó fogyasztói árkiegészítést utazásonként kellene a költségvetésnek kifizetnie, ezért a részletek kidolgozása még folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik