Belföld

Financial Times: négy cég esélyes a gázüzletre

A közép- és kelet-európai térségben érdekelt nagy nemzetközi földgázvállalatok, köztük a Gaz de France, a Ruhr Gas, a Gazprom és esetleg az olasz Eni jöhetnek szóba a Mol Rt. gázüzletágának lehetséges vásárlóiként - írta kedden a Financial Times.

A londoni üzleti napilap kontinentális kiadásában számolt be arról, hogy a vállalat részvényesei hétfői rendkívüli közgyűlésükön szabaddá tették az utat a gázüzletág legfeljebb 75 százalékának esetleges értékesítése előtt.

Elemzők összesen mintegy 1 milliárd dollárra becsülik a Mol államilag szabályozott földgázszállítási üzletágának értékét –
jegyzi meg a tudósító, aki szerint a vállalatnak szüksége lenne a pénzre közép-európai terjeszkedésének folytatásához.

“Ha a Mol mondjuk 750 millió dollárért eladná gázüzletágát, az nagyon jó hír lenne. A térségben folyik a konszolidáció, és tervek vannak olyan vállalatok részbeni eladására, mint a cseh Unipetrol vagy a romániai Petrom. Mindkét társaságnak megvannak a maga problémái, de a Molt valószínűleg a Petrom érdekelné jobban” – mondta a lapnak Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője.

A tudósító szerint azonban a Mol-üzletág esetleges eladását bonyolíthatja, hogy még mindig nem sikerült tisztázni az év elején elfogadott gáztörvény alkalmazásának egyes kulcsfontosságú részleteit.

Mindettől függetlenül a növekvő államháztartási hiánnyal szembesülő kormány azt tervezi, hogy még az idén eladja a Molban megmarad 23 százalékos részesedésének körülbelül a felét. Pletser szerint ez arra ösztönözheti a kormányt, hogy méltányosan szabályozott árakat szabjon meg a gázüzletág számára, a Mol pedig végül annak eladása mellett fog dönteni – írta a brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik