Belföld

Eladható a Mol gázüzletága

A Mol Rt. rendkívüli közgyűlésén született határozattal megnyílt a lehetősége annak, hogy a gázüzletágat portfolió elemként kezelje a Mol vezetősége, és ha esetleg úgy dönt, értékesítse azt.

A rendkívüli közgyűlésen a részvényesek elfogadták azt az alapszabály-módosítást, amely szerint a földgázszállítási és rendszerirányítási tevékenységet végző leányvállalatokban meglévő részesedések értékesítésekor nem szükséges a közgyűlés, s a magyar állam jóváhagyása, ha a Mol tulajdona nem csökken 25 százalék plusz 1 szavazat alá.

A Mol-nak ezenkívül még vannak gáztárolással és
gázkereskedelemmel foglalkozó leányvállalatai is, amelyeknél teljes mértékben megszűnik az állami kontroll eladás esetén a közgyűlés határozata alapján.

Ezzel a határozati javaslattal vált lehetővé a felkészülés a földgázpiac liberalizációjára, illetve a gázüzletág helyzetének rendezésére, összhangban az új gáztörvénnyel.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatója elmondta, még megvárják, hogy minden piaci szabályozás megjelenjen az új gáztörvénnyel kapcsolatban, és azután döntenek arról, hogy eladják-e vagy sem ezt az üzletágat.


A Mol az elmúlt években a gázüzletágon elszenvedett
veszteségeivel sokat rontott egész évi tevékenységén. A Molnak 2001 és 2002-ben összesen 230 milliárd forint vesztesége volt a gázüzletágban, míg tavaly ebben az üzletágban 1,2 milliárd forint nyeresége volt a létszámleépítésre elkülönített 1,8 milliárd forint nélkül.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik