Belföld

Dráguló diákjegyek

A tanulók utazási kedvezményeinek megnyirbálását tervezi a kormány. A tervezett áfa- és viteldíj emeléssel együtt jövőre a jelenlegi kétszeresébe kerülhet a diákok számára az utazás - írja a NAPI Gazdaság.

Közel kétszeresére emelkedhet a távolásgi forgalomban utazó diákok utazási költsége, ha a kormány terveinek megfelelően csökkentik a jegyek után adott állami támogatást. A NAPI Gazdaság információi szerint a közlekedési társaságok jelenleg véleményezik a kormány javaslatát.

Magyarországon a rendszerváltás óta változó mértékben támogatja az állam a diákok utazását. Helyi bérlet, illetve távolsági hegy vásárláságoz a diákok 67,5 százalékos szociálpolitikai kedvezményt vehetnek igénybe., a fennmaradó részt az állam utalja át fogyasztói árkiegészítés címen a közlekedési társaságoknak. Helyközi tanulóbérlet vásárlásakor esetén 83 százalékos a kedvezmény. A tervezet szerint egyedül az utóbbi kedvezmény mértéke maradna változatlan, a másik kettőt jelentősen csökkentenék: a mostani 67,5 százalékról a helyi bérletek kedvezményét 53, a helyközi utazásokét pedig 45 százalékra. A nagy távolságra utazó diákok így a jelenlegi 32,5 helyett a teljes ár 55 százalékát fizetnék. Ehhez jöhet az áfaváltozás (ha a tömegközlekedés átkerülnek a 23 százalékos kulcsba.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik