Belföld

Disztribúciós cégekkel az európai filmiparért

Virágzó időszakát éli az európai filmipar, de a filmek forgalmazásának terén fokozottabb együttműködésre van szükség, vonták le a végkövetkeztetést Velencében, a 60. Nemzetközi Filmszemle alkalmával az EU művelődésügyi miniszterei.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy az európai filmipar érdekeit elsősorban nem protekcionista intézkedésekkel segíthetik, hanem sokkal inkább az együttműködés fokozásával, illetve a filmek forgalmazását segítő hálózatok kialakításával.

Az Európában gyártott filmeknek alig egyharmada jut “szülőhazájának” határain túlra, tájékoztatott Giuliano Urbani olasz művelődési miniszter, hozzátéve, hogy Európának több olyan disztribúciós óriáscégre van szüksége, amely az EU 25 tagországában “szórná” a filmeket. A kontinens filmiparának felfuttatásához továbbá nélkülözhetetlen az információs technológia optimalizálása, az adókedvezmények rendszere, valamint a hitelezésre is képes forgalmazás, véli az olasz miniszter.

Az EU művelődésügyi miniszterei Velencében találkoztak, ahol augusztus 28. és 31. között került sor a 60. Nemzetközi Filmszemlére. A találkozóra meghívták a 2004-ben csatlakozó országok minisztereit is, Magyarországot Hiller István képviselte.

www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik