Belföld

Az Advent International megvette a román Terapia gyógyszergyárat

Az Advent International nemzetközi kockázatitőke-befektető társaság nyilvános ajánlattal megvette a nagyságra harmadik román gyógyszergyár, az S.C. Terapia S.A. 90,7 százalékát. A nyilvános ajánlati ár 44 millió dollár volt.

A következő lépésben az Advent kezdeményezni fogja a kisebbségi részvényesek kivásárlását, illetve a vállalat kivezetését a tőzsdéről. A generikus, lejárt szabadalmú gyógyszereket gyártó Terapiát 1997-ben, egy évvel a privatizációja után vezették be a bukaresti értéktőzsdére.

Dorin Toderas vezérigazgató a Bristol-Myers Squibb-et elhagyva 2000-ben foglalta el tisztségét. Az átszervezés eredményeként a Terapia mára versenyképes termékpalettával, GMP minősítésű gyártási kapacitással, erős értékesítési hálózattal rendelkezik, és a generikus szektor élvonalához tartozó hatékonysággal működik. A 2002-ben elért, 32 millió dollárnak megfelelő árbevétel döntő részét belföldön szerezte a társaság, és különösen jól értékesíti az orosz piacon vezértermékét, a légzőszervi megbetegedések gyógyításában alkalmazott Faringoseptet – közölték az Adventnél kedden.

A 600 millió dolláros éves forgalmú román gyógyszerpiac komoly növekedési lehetőségeket kínál a Terapia számára; az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás a térségben az egyik legalacsonyabb. A társaság elsősorban az olyan, átlag feletti növekedést kínáló terápiás területeket célozza meg, mint az érrendszeri és keringési, a központi idegrendszeri, illetve az emésztőszervi megbetegedések.

A mintegy 2,3 milliárd dollárt kezelő Advent International eddig több mint 80 vállalatba fektetett be a gyógyszeripar, a gyógyászati segédeszközgyártás és általában az egészségügy területén. Legjelentősebb gyógyszeripari befektetései között szerepel a német Viatris és Tropon, az angol Trinity Pharmaceuticals és a Shire Pharmaceuticals, a spanyol Alcala Farma és az Argentin Fada. Ez a mostani az Advent International harmadik befektése az idén Kelet-Európában. Az előző a Danubius rádió megvétele volt májusban, 33 millió dolláros befektetéssel.

Az Advent International tevékenysége 25 országra terjed ki Nyugat- és Közép-Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Működésének kezdete óta 35 országban több mint 500 vállalatban eszközölt befektetéseket, közülük 128 társaság a világ 20 különböző tőzsdéjére került bevezetésre. Európában több mint 120 befektetést hajtott végre az Advent, az érintett társaságok összesített vállalati értéke meghaladja a 10 milliárd eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik