Belföld

Uniós alkotmányvita – tíz magyar képviselővel

Szerdán kezdődik a parlamenti vita az Európai Unió alkotmánytervezetéről. A hétfőn kezdődő, négynapos strasbourgi ülésen tíz magyar országgyűlési képviselő vesz részt megfigyelőként.

Tíz magyar parlamenti képviselő vesz részt megfigyelőként az Európai Parlament hétfőn kezdődő, négynapos plenáris ülésén. Az Országgyűlés sajtóirodájának közlése szerint Czinege Imre, Gurmai Zita, Kósáné Kovács Magda, Vastagh Pál (MSZP), Balla Mihály, Gyürk András, Surján László (Fidesz), Balsai István, Ékes József és Kelemen András (MDF) utazik Strasbourgba.

Jelentésdömping hétfőn és kedden

Az előzetes napirend szerint hétfőn egyebek mellett a számítógépes találmányok szabványosíthatóságáról, a gépjárművek polgári felelősségbiztosításáról, az ítéletek elismertetéséről és végrehajtatásáról polgári és kereskedelmi ügyekben, a műtrágyákról, valamint a menedékügyekben biztonságos harmadik államokról tárgyalnak meg jelentéseket az EP-képviselők.

Kedden vitát folytatnak a kohéziós politikáról, majd jelentéseket tárgyalnak meg a tagállamok és harmadik országok közötti légi szolgáltatási megállapodásokról, az EU és Kína közötti tengeri szállítási egyezményről, a tengerészek minimális kiképzéséről, a társadalombiztosítási rendszerek koordinációjáról és a 2003-as költségvetés módosításáról. Az ülésnap további részén korábban megtárgyalt kérdésekről szavaznak, majd a kérdések órája után tárgyalják meg a rokkantak jogairól és méltóságáról szóló jelentést.

A Konvent elnöke ismerteti az alkotmánytervezetet

Szerdán a kérdések ideje az Európai Unió és Kuba kapcsolataival foglalkozik. Ezután kezdődik a vita az Európai Konvent alkotmánytervezetéről, amit Valéry Giscard d’Estaing,, a Konvent elnöke ismertet a honatyákkal. A nap további részében tárgyalnak a transzeurópai hálózatokról és a fenntartható fejlődésről, az emberi jogok helyzetéről szóló 2002. évi jelentésről, az alapvető jogokról az EU-ban, a fejlődő országok vízgazdálkodásáról, ugyanezen országok egészségéről és szegénység elleni fellépéséről és az EU fejlesztési politikájában résztvevő nem-állami szereplőkről.

A csütörtöki ülés napirendjén szerepel a kisebbségi nyelvek kérdése a bővítés és a kulturális sokszínűség kapcsán, a “határok nélküli televíziózás”, a kulturális ipar, illetve a segélyezés hatékonyságának kérdésköre. A nap végén tárgyalják a Bizottság állásfoglalását az EU és Izrael közötti együttműködési egyezmény alkalmazásáról, majd vitát folytatnak az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság megsértésének eseteiről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik