Belföld

Tizszeresére emelkedhet a beruházási támogatás

A Gazdasági Minisztériumnak a Versenyképességi Tanács mai ülése elé terjesztendő javaslata szerint a társasági adó kulcsának általános mérséklése helyett célravezetőbb volna a fejlesztéseket közvetlenül előmozdító kedvezményeket alkalmazni.

A fejlesztési adókedvezményeknél javasolják az előírt beruházási küszöbérték tízmilliárdról 2,5 milliárd forintra csökkentését, valamint a foglalkoztatási feltételek arányos mérséklését (500 főről 200 főre, illetve 300 főről 100 főre). Az adókedvezmény igénybevételének lehetséges időtartamát öt évről tíz évre növelnék, valamint célzott beruházásösztönző programokat is indítanának.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) javasolja a társasági adó, valamint a helyi iparűzési adó együttes terhének apasztását egy új, a személyi jövedelemadónál érvényesíthető kedvezmény beléptetésével. A lehetőség az egyéni vállalkozóknak és a mezőgazdasági őstermleőknek is járna, mértéke az első évben az iparűzési adó 10 százaléka lenne, majd később elérhetné annak 100 százalékát is.

A versenyképes beruházások vissza nem térítendő támogatása keretében Magyarországon legfeljebb 410 ezer eurós összeg biztosítható. Ez az érték Lengyelországban a 2-4 millió eurót, Csehországban pedig akár a 6 milliót is elérheti. A gazdasági tárca zzért -a 20 százalékos támogatási kulcs változatlanul hagyása mellett – az összérték 4 millió euróra emelését javasolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik