Belföld

Phenjan nukleáris erejének növelésével fenyeget

A phenjani külügyminisztérium szerint Észak-Koreának nincs más választása, mint elrettentő nukleáris erejének növelése.

A szombaton kiadott nyilatkozat szerint ezt erősítették meg az ország atomprogramjával kapcsolatos válság megoldását célzó hatoldalú, pekingi tárgyalások.

“A két fél egymásra szegezve tartja felemelt fegyverét. Hogyan is bízhatna meg a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság az Egyesült Államokban, és dobhatná el a maga fegyverét? Azt akarjuk, hogy a két fél egyszerre dobja el, és békésen éljen együtt” – idézte az amerikai AP hírügynökség a phenjani külügyminisztérium nyilatkozatát.

A két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország képviselői folytattak a héten megbeszéléseket Pekingben a múlt októberben kirobbant válság megoldásáról. Közvetlenül az váltotta ki a krízishelyzetet, hogy Phenjan elismerte egy amerikai küldöttségnek: titokban lépéseket tett atomfegyver kifejlesztése felé.

Washington a nukleáris fegyverprogram azonnali leállítását követeli Észak-Koreától. Phenjan egyebek között azt szabja ehhez előfeltételként, hogy az Egyesült Államok kössön vele megnemtámadási szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik