Belföld

Német lobbi a stabilitási paktum feltételeinek enyhítéséért

Gerhard Schröder német kancellár jelezte, hogy kormánya informális EU-csoportot próbál kialakítani, amely a stabilitási és növekedési paktum szigorának enyhítéséért fog lobbizni.

Schröder a Financial Times tudósítása szerint külföldi újságírók előtt azt nyilatkozta, hogy Németország nem kívánja felmondani a stabilitási paktumot, de előírásait szeretnék “ésszerűen értelmezni”.

“Benyomásom szerint több ország gondolkodik hasonló módon, és további országok is csatlakoznának a kezdeményezéshez” – mondta a kancellár.

Ilyen nyíltan a német kormány soha nem intézett támadást az utóbbi időben gyakran bírált stabilitási és növekedési paktum ellen. Érdekes, hogy egy nappal korábban francia részről kinyilvánították: megpróbálják betartani a paktum előírásait.

A kancellár nyilatkozatában érzékeltette, hogy a franciák mellett az EU jelenlegi elnökségét ellátó Olaszország is a paktum “átigazítása” mellett áll. A követelmények betartásán keményen dolgozó kisebb országoknak nem tetszik a nagyok ügyködése, úgy vélik, a nagy gazdaságok ezzel a manőverezésekkel a felelősség alól próbálnak kibújni.

Mint ismeretes, a GDP 3 százalékát kitevő költségvetési hiány túllépése miatt Németországra milliárdos nagyságrendű büntetés vár, s Franciaországnak is szankciókkal kell szembenéznie.

www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik