Belföld

Negyedmillió kismama kaphatja meg az elmaradt pótlékot

Várhatóan mintegy negyedmillióan kapják meg a 2000 január és 2002 március közötti, elmaradt, kismamáknak járó jövedelempótlékot még az idén, amennyiben megszületnek az ehhez szükséges jogszabályok - mondta Dani Csaba, a Magyar Államkincstár osztályvezetője hétfőn.

A központi költségvetés számára ez összesen mintegy 33,6
milliárd forintos kiadást jelent – tette hozzá. A Legfelsőbb Bíróság (LB) június 25-én, illetve július 2-án három Somogy megyei kismama területi államháztartási hivatal ellen indított közigazgatási perében hirdetett felülvizsgálati döntéseket.


A LB kimondta, hogy a 2000 januárjától 2002 márciusáig
terjedő időtartamra jár a 6700 forintos jövedelempótlék, kamatok nélkül. A kormányszóvivő akkor úgy tájékoztatott: az állam még az idén, egy összegben, kérelem nélkül kifizeti az érintett kismamáknak a jövedelempótlékot, a járandóság adómentessége érdekében pedig törvényjavaslatot terjesztenek a parlament elé. Dani Csaba elmondta: az adómentességhez a személyi jövedelemadóról szóló törvényt kell módosítani. Tudomása szerint a javaslat már a parlament előtt fekszik, s a szeptember 15-i munkakezdés után minden bizonnyal rövidesen szavaznak róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik