Belföld

A Motorola eladja részét a Symbianban

A Motorola tárgyalásokat folytat a Nokiával és a Psionnal, hogy eladja nekik a Symbian konzorciumban lévő 19 százalékos részét, adták hírül pénteken.

Az intelligens telefon operációs rendszert fejlesztő Symbian csütörtökön lett öt éves, vagyis érvényét vesztette az alapító Motorola, Nokia, Psion és Ericsson megállapodása, hogy nem adják el résztulajdonukat, közölte a Psion szóvivőnője. Az, hogy a Motorola eladja részét, nem jelenti a két cég közötti kapcsolat végét, árulta el Patrick Hamilton, a Motorola szóvivője, hiszen a cég épp csütörtökön dobta piacra első intelligens telefonját, amely a Symbian OS-re épül, és a cég továbbra is licencelni szándékozik a szoftvert.

Valójában azonban a Motorola intelligens telefon fejlesztésének fókuszában a Java áll, amely nem függ egyetlen operációs rendszer használatától. „Továbbra is több operációs rendszert használunk”, erősítette meg Hamilton, így a Symbian mellett, a Linuxot és egy saját fejlesztésű Motorola OS-t. A részvények eladásával a Psion részesedése 25,5-ről 31,1 százalékra nő, míg a Nokiáé 19 százalékról 32,2-re, áll a Psion közleményében. A Symbian elméleti értéke 300 millió font (473 millió dollár). A Psion a maga részéről 17,4 millió font készpénzt ad a részvényekért.

A Symbian többi résztulajdonosának változatlan marad a részesedése a tranzakció után: az Ericssoné 17,5, a Matsushitáé 7,9, a Samsungé 5, a Siemensé 4,8 és a Sony Ericssoné 1,5 százalék. A Symbian egy héttel ezelőtti jelentése szerint az idei év első felében 2,68 millió kézi eszközt adtak el, amely a szoftverére épült, míg ez a szám tavaly csak 230 ezer volt. Ennek megfelelően a szoftverlicencek utáni jogdíjakból 20,5 millió font folyt be az egy évvel korábbi 1,5 millió helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik