Belföld

Megugrott a kiszolgálók eladása az EMEA térségben

Erős darabszám növekedést mutatott a kiszolgáló piac a második negyedévben az EMEA térségben, amit a gépek frissítése és cseréje sarkallt, valamint kisebb részben az új technológiák iránt igény, és a dollár gyengesége, tette közzé jelentésében a Gartner.

Az eladott szerverek száma 21,3 százalékkal, 373 ezerre nőtt ebben a földrajzi szegmensben, miközben a bevétel csupán 5 százalékkal, 3,7 milliárd dollárra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, áll a csütörtöki keltezésű jelentésben. Az eladott gépek többsége olcsóbb, Intel-alapú rendszer volt, részben ez a magyarázata, miért nem volt olyan erős a bevétel, mint amilyennek a darabszám alapján várni lehetett volna.

A legnagyobb forgalomnövekedést az IBM produkálta a második negyedévben – 41,4 százalékkal több szervert adtak el, mint előző évben. A kék óriás a piac 16,9 százalékát tudhatja magáénak, elsősorban az xSeries és pSeries családja iránti erős kereslet okán. A térség piacvezetője a HP volt a piaci részesedés 39,2 százalékával és a darabszám 20,9 százalékos növekedésével. A Dell 29 százalékkal, a Fujitsu Siemens 22,9 százalékkal tudta növelni eladott gépei számát.

Az egyetlen nagy gyártó a Sun volt, amelynek forgalma csökkent (18,4 százalékkal). Az eladásokat a bevezetőben említett frissítések és cserék segítették, de a statisztikai ugrás annak is köszönhető, hogy a tavalyi második negyedév különösen gyenge volt a HP-Compaq fúzió körüli bizonytalanságok miatt (ezek azóta megoldódtak). A továbbiakban a kutatók erős növekedést várnak, de ennek mértéke nem éri el a második negyedévi szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik