Belföld

Ma kezdi meg működését a lakásügyi hivatal

Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal szeptember 1-jén kezdi meg működését a belügyminiszter irányítása alatt, az intézmény vezetője Fegyverneky Sándor volt XIII. kerületi építész lesz.

A kormány augusztus 13-i ülésén döntött arról, hogy
létrehozza az építésügyi hivatalt, amelynek fő feladata a szakterület egészét felölelő egységes szakmai irányítás, a felügyelet és az ellenőrzés megszervezése, az építészeti kultúra megőrzése és fejlesztése, valamint az ágazat gazdaságélénkítő
szerepének érvényesítése lesz.

A hivatal a belügyminiszter felügyelete és irányítása alatt működik, de önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező országos hatáskörű, központi költségvetési szerv.

Lamperth Mónika belügyminiszter korábban elmondta: azt is várja az új hivataltól, hogy érvényesítse az építésügy gazdaságélénkítő szerepét, erősítse az építészet kultúrateremtő és -hordozó jellegét.

A hivatal teendői közé tartozik e célokhoz rendelt EU-források fogadása, és a hazai lakásépítési támogatásokkal együtt történő elosztása.

Tájékoztatása szerint az ország lakásállományának megújítása érdekében, az építési folyamat sajátosságai, valamint az épített környezet mint a nemzeti kultúra sajátos hordozójának védelme,
színvonalának fejlesztése céljából szükséges a szakmai, hatósági szervezet létrehozása.

A hivatal kötelessége lesz a nemzeti lakásprogram végrehajtására a rövid-, közép- és hosszút távú fejlesztési irányok meghatározása, az építésüggyel összefüggő irányelvek, célkitűzések hosszú távú koncepciójának elkészítése, a lakás- és építésügyhöz kapcsolódó jogszabályok előkészítése.

Lamperth Mónika korábbi tájékoztatása szerint az országos hivatal működteti majd a Széchenyi-tervhez kapcsolódó lakáspályázati rendszereket – bérlakásépítés, panelfelújítás – és fejleszti a lakáshoz jutást támogató rendszereket, például a lakbér-támogatásit.

Szükségesnek tartja továbbá, hogy a hivatal továbbfejlessze az építészeti és mérnöki tervezés és szakértés feltételrendszerét és alakítsa ki a település- és területrendezés szakmai feltételeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik