Belföld

Az Ikarusbus 187 embert bocsát el

Az Ikarusbus székesfehérvári gyárának 187 dolgozója nagy valószínűséggel kedden kézhez kapja az elbocsátásról szóló előzetes értesítést; az érdekvédők szerint az általuk javasoltnál kevesebb kedvezménnyel ugyan, de korrekt megállapodást írtak alá hétfőn a cég menedzsmentjével - közölte az érdekvédők képviselője.

Vass István hozzáfűzte: a leépítés egy ütemben, októberelején kezdődik meg. A megállapodás értelmében az Ikarusbus Rt. támogatja annak a tíz dolgozónak a korengedményes nyugdíjba vonulását, akik az elbocsátási procedúra idején töltik be az 57. életévüket.

Továbbá ígéretet tett a cégvezetés arra, hogy egyedi elbírálás alapján döntenek négy, az 57. életévét az idén betöltő munkavállaló korengedményes nyugdíjazása ügyében – közölte a Vasas szakszervezet, a vállalati munkástanács és a dolgozók képviselőiből álló érdekvédői tárgyaló delegáció tagja.

Mint elmondta, a végkielégítéseknél a társaság menedzsmentje a kollektív szerződésben rögzítetteket veszi figyelembe, s a cégnél eltöltött munkaidő alapján 7-9 hónapig terjedő összeget fizet ki az elbocsátottaknak. Az érdekvédőknek sikerült kiharcolniuk, hogy a nappali tagozaton tanuló diákok szülei egységesen 10 ezer forint beiskolázási segélyben részesüljenek.


Továbbá megállapodásban rögzítették, hogy azok, akiknek vállalati lakáskölcsönük van, továbbra is részletekben törleszthessék azt, valamint, hogy az érintetteknek ne kelljen visszafizetni a cég által finanszírozott tandíjat, illetve a nyelvórák díját.

Egyetértett a cégvezetés és az érdekvédők delegációja abban, hogy várhatóan már a jövő héten felállítják a munkába helyezést segítő bizottságot, valamint kérik a megyei munkaügyi központtól kihelyezett iroda nyitását – mondta Vass István.

Az érdekvédők kérdéseire válaszolva az Ikarusbus Rt. vezetői – James Heidt vezérigazgató és Mezei Jánosné humánigazgató – közölték, hogy a székesfehérvári gyárban egyetlen dolgozó sem marad, a gépeket egyelőre leállítják.

A székesfehérvári gyár jövőjével kapcsolatban kijelentették, hogy az üzemet eladják, s mint mondták van is rá vevő.

Széles Gábor nagyvállalkozó, az Ikarus Rt. elnöke az MTI-nek megerősítette: fenntartja vételi szándékát a székesfehérvári gyárra, ahol folytatni akarja a buszgyártást. Hozzátette: tájékozódott a piaci helyzetről, s biztos benne, hogy lesz vevő az Ikarus buszokra. Széles Gábor abban bízik, hogy a gyár megvásárlásáról két héten belül sikerül megállapodni az Ikarusbus Rt. menedzsmentjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik