Belföld

A hétkarú Közgáz – új kaland kezdődik

Az egykori kertészeti egyetem három karával bővült Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen 16 500 hallgató kezdi együtt a tanévet.

Szeptember elsejétől az eddigi négy helyett hét karon indul meg az oktatás a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen (BKÁE) –
A hétkarú Közgáz – új kaland kezdődik 1

mondta Chikán Attila rektor az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján. A kibővült egyetemen az előző tanévben oktatott 12 ezer hallgatóhoz a gödöllői Szent István Egyetem három korábbi karáról további 4500 diák csatlakozik.


 Minek nevezzelek?

Az új egyetemi tanács várhatóan október közepére alakul meg és tesz javaslatot az intézmény új nevére, amelyet 2004. januárjától használna az egyetem. A nyáron kiírt pályázatra érkezett javaslatok közül a Budapesti Közgazdaságtudományi, Államigazgatási és Kertészeti Egyetem, illetőleg a Corvinus Egyetem elnevezések jutottak át az előzetes bizottsági szűrőn. A végső döntést egyébként a parlament hozza meg.  

Óvatosan egyesülnek


A hétfőn életbe lépő kormányrendelet értelmében a BKÁE a gödöllői egyetemből kivált élelmiszertudományi, kertészettudományi és tájépítészeti karokat fogadta be. Az egyetem vezetése abban reménykedik, hogy a társulás új lehetőségeket nyit meg, amit a diákok tanulmányaik során kihasználhatnak. A lehetséges előnyök kapcsán a sajtótájékoztatón a volt Államigazgatási Főiskolával történő egyesülést hozták fel példaként. Mondván, ez olyan kényszerházasság volt, amely sikeres együttműködéssé fejlődött.


Éppen a korábbi tapasztalatok alapján mondta Piringer Júlia gazdasági igazgató, hogy az egyetemhez újonnan csatlakozó karok gazdasági integrációjára csak január elseje után kerül sor. Az idei évből hátralévő néhány hónapban az új karok saját bevételeit nem integrálja az intézmény. Ellenben a napokban felállítanak egy bizottságot, amely közös gazdálkodás kialakítását előkészíti.


Egyesülési menetrend

Szeptember 1. – hatályba lép a kormányrendelet
Szeptember 5. – közös évnyitó
Szeptember 9. – Egyesült Egyetemi Tanács ülése
Szeptember 16-18 – Őszi Fesztivál a hét kar összakovácsolására
Október második fele – új Egyetemi Tanács megalakulása 


Mi lesz a könyvekkel?


A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy továbbra sem rendeződött a néhány évvel ezelőtt az egyházi kárpótlás keretében a Magyarországi Református Egyháznak átadott, ám még mindig nem teljesen kiürített Kinizsi utcai ingatlan sorsa.


A rektor elmondta, a legnagyobb gondot a könyvtár jelenti. Amíg ugyanis az egyetem nem jut másik épülethez, nem tudja hová vinni a könyvállományát. Amit egyébként – vélhetően – az egyház sem akar az utcára kitenni, így jobb híján az egyetem évi 40 millióért bérli a könyvtárat. Ezzel kapcsolatosan annyit mondott még a rektor, hogy amíg a kárpótlás során az egyetemtől elvett többi épület régi egyházi ingatlan volt, addig a könyvtár állami beruházásként épült a 80-as években.


Csak a padok nem változnak



A hétkarú Közgáz – új kaland kezdődik 2

A számos kérdőjel ellenére annyi már bizonyos, hogy szeptember 16. és 18. között immár az egyesült egyetem mind a hét karára kiterjedő Őszi Fesztivál szolgálja a diákok összekovácsolódását. Legfeljebb a felsőbb éves kertészmérnökjelöltek tűnődhetnek: anélkül, hogy iskolát váltottak volna, immár a harmadik intézmény padjait koptatják. Tegyük hozzá: ugyanazokat a padokat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik