Belföld

Háromnapos gyász Irakban

Bagdadban megkezdődött tegnap a pénteki robbantásos merényletben elhunyt Mohammed Bakir al-Hakim ajatollah, síita vallási vezető gyászszertartása, amely kedden ér véget Nedzsefben - olvasható a Népszabadságban.

Több mint 300 ezren gyűltek össze az iraki főváros Musza al-Kadhim mecseténél, ahonnan 180 kilométeres út végeztével helyezik majd végső nyugalomra a főpap maradványait a síiták szent helyén, ahol a pénteki dráma történt.

A hírügynökségek a robbantás 85-125 halálos áldozatáról tudnak, a rendőrség eddig tizenkilenc személyt tartóztatott le a merénylettel összefüggésben. Valamennyien az iszlám legszigorúbb szektájához, a vahabitákhoz tartoznak, s kapcsolatban álltak a közismerten szunnita kötődésű al-Kaida terrorszervezettel. Irak déli, iráni határát egyébként tegnap lezárták a brit katonák, feltételezhetően azt megelőzendő, hogy nagy számban érkezzenek síiták a gyászszertartásra. Megfigyelők szerint fennáll a veszély, hogy elmérgesedik a két nagy vallási közösség, a síiták és a szunniták közti helyzet. Tegnap egyébként nagyszabású razziát hajtottak végre amerikai katonák Moszul egyik negyedében. Július 22-én ebben az észak-iraki városban ütöttek rajta Szaddám Huszein két fián, s állítólag ezúttal is olyan hírek terjedtek el, hogy a volt diktátor Moszulban bujkál.

Budapesten Juhász Ferenc a hét végén közölte, hogy az iraki rendőrök esetleges taszári kiképzése ügyében továbbra sem érkezett hivatalos amerikai felkérés. A honvédelmi miniszter cáfolta azt a lapértesülést, hogy néhány magyar katona szeretne hazatérni al-Hillahból. Közben a magyar szálláshelytől nem messze – lakossági bejelentésre – fegyverraktárra bukkantak az amerikai katonák.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik