Belföld

Az EU szoftverszabadalmi terve kiváltotta a közgazdászok tiltakozását is

Kárt okoz a technológiai innovációnak és az európai szoftveriparnak a „számítógépeket érintő újítások szabadalmaztathatósága", amiről hétfőn szavaz az Európai Parlament, figyelmeztet nyílt levelében 12 vezető európai és amerikai közgazdász, akik a direktíva jelen formájában való elutasítását javasolják.

Az olyan patinás intézményekben dolgozó kutatók, mint a Londoni Egyetem, az Oxfordi Internet Intézet vagy a Stanford Egyetem, többek között azért vitatják a tervezetet, mivel az nemcsak a szoftverekre terjed ki, hanem minden számítógépes innovációra, így tág teret nyit a bíróságok számára az eltérő értelmezéseknek szerte Európában. A nyílt forráskód és az ingyenes szoftverek hívei szerint kellő védelmet nyújt a szerzői jog, és semmi szükség szabadalmaztatásra, ezzel szemben a nagy cégek az amerikai stílusú szabadalmaztatás hívei, amely lehetővé teszi az úgynevezett. „üzleti módszerek” levédését.

A közgazdászok szerint dicséretes a parlament erőfeszítése, hogy konzisztens jogi keretet próbál teremteni a szabadalmi jognak – ám ha a tervezet törvényerőre emelkedik, kiszorulnak a kis és közepes cégek a piacról, miközben a nagyok a technológiák levédésével biztosítják piaci dominanciájukat. „Az adminisztratív átláthatóság köntösébe bújtatott direktíva valójában lehetőséget teremt kiterjedt szoftverszabadalmi portfóliók létrehozására”, írják a közgazdászok, akik szerint e portfóliók „súlyos veszélyt jelentenek az európai innovációra, növekedésre és a versenyre”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik