Belföld

Egészségügy és szociálpolitika

A szeminárium három jelentős társadalompolitikai szakterület (egészségügy, szociálpolitika és foglalkoztatáspolitika) azon kérdéseit és dilemmáit kívánja felvetni, amelyek a tantárgy előadásain megismert elemzési eszközök segítségével kiválóan boncolhatók.

A vizsgálódás során nem elsősorban a konkrét hazai gyakorlat és jogi szabályozás kerül előtérbe, hanem a szabályozás, a finanszírozás és az ellátások logikai struktúrája, ésszerűsége (vagy annak hiánya). Azokra a jelenségekre, eszközökre kívánunk összpontosítani, amelyek a törzsanyagban szereplő értelmezési keretben új megközelítést tesznek lehetővé, és újabb felvetéseket vagy javaslatokat eredményeznek. A szeminárium célja, hogy begyakoroltassa a policy-javaslatok elemzéséhez nélkülözhetetlen érvanyag-termelést: nem a minden kétség kizáróan legjobb megoldás megtalálása érdekes számunkra, hanem a folyamatosan hömpölygő vita és az abban megfogalmazódó érvek helytálló volta.

Ajánlott irodalom:

 J. E. Stiglitz: A kormányzati szektor gazdaságtana 14. fejezet, KJK, Budapest, 2000

 Sen, A.: A jövedelemelosztás etikai kérdései: Nemzeti és nemzetközi szinten, in: Csaba Iván – Tóth István György (szerk): A jóléti állam politikai gazdaságtana, Osiris, Budapest, 1999. 195-218. o.

 Atkinson, A. B.: Munkaösztönzők, in: Csaba Iván – Tóth István György (szerk): A jóléti állam politikai gazdaságtana, Osiris, Budapest, 1999. 165-194. o.

 Galasi P.-Nagy Gy.: Járadékjogosultsági időtartam és elhelyezkedés, Közgazdasági Szemle, 2002. február

 Ferge Zs.: Elszabaduló egyenlőtlenségek, 232-306.o. Hilscher Egyesület, 2002

 Köllő J.: Hozzászólás az elmaradt minimálbér vitához, Közgazdasági Szemle, 2001. december

 Orosz Éva: Egészségügyi rendszerek és reformtörekvések, Politikai Tanulmányok Intézete Alapítvány, Budapest, 1992

 Kornai János: Az egészségügy reformjáról, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1998

 Egészségügy Magyarországon (Szerk.: Glatz Ferenc) Magyarország az ezredfordulón, Stratégiai kutatások a MTA-n (Programvezető: Vizi E. Szilveszter), MTA Budapest, 2001.

 Egészségügyi Gazdasági Szemle (megjelenik kéthavonta)
Fuchs, VR: The Health Economics, Cambridge, Harvard University Press, 1986

 McGuire, A, J. Henderson, G. Mooney, The Economics of Health Care – An Introductory Text. London – New York: Routlege, 2000
Health Economics (english journal, York, U.K)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.