Belföld

Értékvesztés miatt csökkent a Telstra nyeresége

Az állami tulajdonban lévő ausztrál távközlési óriás nyeresége 3,4 milliárd ausztrál (2,18 milliárd USA) dollár volt a június 30-án lezárult pénzügyi évében 21,6 milliárd dolláros bevétel mellett.

A nyereség 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, miközben az árbevétel 3,9 százalékkal haladta meg a 2002-es értéket.

A nyereség csökkenését döntően az a 965 millió dollár okozta, melyet le kellett írni a hongkongi Pacific Century Cyberworksszel közösen alapított mélytengeri kábelcég, a Reach értékéből. A forgalom növekedését pedig részben az okozta, hogy a mérleg tartalmazza az új-zélandi leányvállalat, a Telstra Clear eredményeit is, áll a cég közleményében.

A Telstra vezérigazgatója, Ziggy Switkowski szerint az idei növekedés a 4 százalékos ipari norma alatt marad, viszont a nyereség a bevétellel arányosan alakul, mivel a költségeket továbbra is leszorítják. A Telstra Ausztrália korábbi monopol hordozója, amelyet 50,1 százalékban továbbra is az állam birtokol.

Az elmúlt időszakban a cég a politikai csatározások központjába került az 1996-ban igen óvatosan elkezdődött privatizáció kapcsán. A liberális kormány szívesen privatizálná a maradék tulajdonrészt is, ám az ellenzéki Munkáspárt és a kis pártok ezt ellenzik, mert szerintük kiszolgálatlanul maradhatnak a veszteséges mezőgazdasági térségek, tömeges elbocsátások következhetnek, és végeredményben „egy hatalmas magánmonopólium jön létre, amely rátelepszik a távközlésre”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik