Belföld

Kínai-magyar befektetési fórum

A globalizáció felvetette problémákra az Európai Unió sem találta meg a megfelelő választ, a konjunktúra idején alkotott merev pénzügypolitikai szabályok nem segítik a kihívásokhoz való alkalmazkodást - vélekedett Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Pekingben egy magyar-kínai befektetési fórumon.

A magyar kormányfő a globalizáció és a világgazdaság helyzetéről, a magyar gazdaság főbb elemeiről és a magyar-kínai kapcsolatokról mondta el véleményét vezető gazdasági szakembereknek a kínai Állami Vendégházban, a Bank of China, a legnagyobb kínai bank szervezte fórumon.

Medgyessy Péter szerint az unióban nagyon kemény és olykor merev szabályok vannak, és gyakran ezért maradnak el a szükséges reformok. A globalizációt lehet szeretni vagy lehet nem szeretni, de tudomásul kell venni – mondta.

A fórumon a magyar miniszterelnök arra biztatta a kínai üzletembereket, hogy tekintsék Magyarországot térségi hídfőállásnak. A kínai államfő-pártfőtitkárral és a miniszterelnökkel lezajlott csütörtöki megbeszélésein megerősítést nyert, Magyarországnak jó esélye van arra, hogy regionális központtá váljon Kína számára.

Közölte, hogy kínai befektetőkre is számít a magyarországi útépítésekben, amelyek finanszírozásában nyilván a világon a nagyságra 11. bank, a Bank of China számára is kiváló üzleti lehetőségek nyílnak.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról azt mondta, hogy a jelentős magyar deficit zavaró, de nem alapvető probléma. A Kínai-Magyar Befektetési Szeminárium nevű fórumon bemutatták az első kínai nyelvű befektetési kézikönyvet Magyarországról. A miniszterelnöki látogatáshoz kapcsolódóan kiadott, kínai nyelvű “Magyarország: befektetési kézikönyv” a Bank of China, a pekingi magyar nagykövetség és az ITDH közös gondozásában jelent meg, és a maga nemében egyedülálló kiadvány, mert az első olyan könyv, amelyet egy ország és egy kínai bank közösen jelentetett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik