Belföld

Euróövezeti infláció: 2,1 százalék augusztusban

Az euróövezetben augusztusban 2,1 százalékos volt az infláció éves bázison - közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként.

Az euróövezetben júliusban 1,9 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár növekedés, és 0,2 százalékos a fogyasztói árak havi csökkenése. A júliusi eredmény elmaradt az Európai Központi Bank 2 százalékos irányszámától.

Júniusban 2,0 százalékos, májusban 1,9 százalékos, áprilisban 2,1 százalékos, márciusban és februárban 2,4 százalékos, januárban 2,1 százalékos, tavaly decemberben 2,3 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedés átlagosan az euróövezetben.

Az euróövezeti árakon meglátszik a gazdaság stagnálása is, miután a német és az olasz gazdaság egyenest recesszióba süllyedt a második negyedévben, két egymást követő negyedévi visszaesés formájában, és első ízben a francia gazdaság is visszaesett.

Az átlagos inflációt gyakorlatilag csak az olajtermékek emelik. Eddig már ismeretes, hogy Németországban, ugyancsak előzetes becslés szerint, augusztusban 1,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció a júliusi 0,9 százalék után, Olaszországban pedig 2,8 százalékos a júliusi 2,7 százalék után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik