Belföld

Münich Re – harcban a hitelminősítővel

A Münich Re, a világ legnagyobb viszontbiztosítója csütörtökön közölte, hogy a hitelminősítők kielégítése érdekében nem fog tőkét emelni. A viszontbiztosítót a S&P csütörtökön leminősítette, miután meglepetésszerű veszteséget közölt. A társaság részvényeinek és kötvényeinek ára egyaránt esett.

“Nem fogunk tőkét emelni csak azért, hogy a hitelminősítők kedvére tegyünk” – mondta Jörg Schneider, a társaság pénzügyi vezetője, aki szerint a Standard and Poor’s leminősítése miatt nem számítanak üzletmenetük romlására. A Münich Re csütörtökön jelentette be, hogy egy adóbírság következtében lett immáron ötödik egymást követő negyedévben veszteséges annak ellenére, hogy gazdálkodása eredményes volt.

A Reuters azonban megjegyzi, hogy a biztosítási szektorban alapvető fontosságú egy társaság pénzügyi helyzete a kuncsaftok megnyerése céljából. A leminősítésre és a veszteségre reagálva a társaság részvényeinek árfolyama négy százalékkal esett.

A piaci elemzők a társaság eredményét kedvezően fogadták, ám felhívták a figyelmet az újabb veszteséges negyedév és a leminősítés lélektani hatásaira. “Üzemi szinten jól néz ki (a társaság gazdálkodása), azonban a piacot jobban érdekli a leminősítés és a veszteséges negyedév. Igaz, hogy a Münich Re a legnagyobb viszontbiztosító a világon, azonban a hitelminősítés roppant sokat számít ebben az ágazatban.” – mondta Lorenzo Carcano, a Metzler Asset Management frankfurti elemzője.

A Münich Re negyedéves vesztesége 365 millió euróra emelkedett a második negyedévben az első negyedéves 238 millió euróról. A piaci elemzők nyereséges negyedévre számítottak. A részvény árfolyama négy százalékkal 96,52 euróra esett, a DJ Stoxx indexcsalád biztosítói részindexe 0,2 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik