Belföld

Hosszú távú partnernek tekinti Kínát a kormány

Mára létrejöttek a feltételek ahhoz, hogy Magyarország uniós csatlakozása után az egész magyar-kínai kapcsolatrendszer zavartalanul illeszkedjen be az Európai Unió és Kína sokrétű, gyorsan fejlődő kapcsolatrendszerébe - mondta Medgyessy Péter Pekingben, a Kínai Népi Diplomáciai Intézetben.

A háromnapos hivatalos kínai látogatáson tartózkodó miniszterelnök főként Magyarországgal, Kelet-Közép-Európával, az Európai Unióval, a nemzetközi stratégiai, politikai és biztonsági kérdésekkel foglalkozó vezető kínai kutatók, tisztségviselők előtt tartott előadást “Magyarország és Kína: hosszú távú partnerség a XXI. században” címmel, és ebben vázolta a magyar külpolitika legfontosabb célkitűzéseit, érintve a globalizáció kérdését is.

Medgyessy Péter a magyar külpolitika legfontosabb céljai között nevezte meg a hatékony érdekérvényesítést az euroatlanti szervezetekben; a NATO és az EU iránti “kettős kötődés feltétlen megőrzését”; aktív szomszédsági és regionális politika folytatását saját térségünkben. Elmondta, hogy felelősségünknek és kötelességünknek tartjuk a határainkon túl élő magyarság támogatását.

A magyar külgazdasági törekvések leghatékonyabb területe saját térségünk, az EU délkeleti- és keleti szomszédsága, a Balkán-félsziget, illetve Ukrajna. Globális téren ugyanakkor különleges figyelmet fordítunk az ázsiai és csendes-óceáni térség néhány régiójára, köztük is kiemelten Kínára. E vonatkozásban jelentős kapcsolati tőkét sikerült felhalmoznunk az elmúlt több mint fél évszázadban – mutatott rá Medgyessy.

A mai magyar kormány Kínát hosszú távú partnernek tekinti annak a jelszónak jegyében, hogy “Kína ma fontos, egy év múlva fontosabb, száz év múlva pedig még fontosabb lesz”, és stratégiánkat, partnerségünket erre akarjuk építeni – mondta a miniszterelnök.

Euroatlanti kapcsolataink nem jelentenek sem kizárólagosságot, sem más térségektől való elzárkózást. Az euroatlanti térségen kívül kiemelt szerepet szánunk Ázsiának, amely egyre fontosabb tényező az EU külkapcsolataiban és az elmúlt évtizedekben látványos gazdasági növekedésre volt képes. Magyarország általában is érdekelt a nemzetközi politikai és gazdasági-kereskedelmi élet fő szereplői közötti párbeszéd fenntartásában és elmélyítésében, ennek szellemében különösen fontosnak tartja az EU és Kína közti kapcsolatok elmélyítését – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik