Belföld

Három évvel büntentnék az uszítást

Ha az Országgyűlés elfogadja a tervezetet, három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható lesz, aki felsőbbrendűségét hangoztatja, vagy erőszakra, gyűlöletre izgat - olvasható a Magyar Hírlapban.

Bár az elképzelés felvethet alkotmányos aggályokat, Bócz Endre miniszteri főtanácsadó szerint a jelenlegi, a közbeszédet megterhelő helyzetet mindenképpen kezelni kell.

A gyűlöletbeszédet szankcionáló törvénytervezettel szemben jogászok alkotmányos alapértékeket (szólás és a véleménynyilvánítás szabadsága) szoktak felhozni. Bócz Endre ismeri ezeket a nézeteket, de emlékeztet arra a “jogi közhelyre”, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága sem sértheti mások hasonló jogait.

Márpedig a köznyugalom megzavarása, az emberi méltóság megsértése büntetőjogi kategória.
A jogszabály az olyan eseteket büntetné, amikor valaki nagy nyilvánosság előtt tesz kirekesztő megjegyzéseket, népcsoport ellen izgat, erőszakos cselekményre hív fel. Az is bűntettnek minősülne, amikor vallási, nyelvi csoportokkal, nemzeti, etnikai hovatartozás, politikai meggyőződés alapján tennék ugyanezt, esetleg valaki felsőbbrendűségét hangoztatná. Ez ellenséges érzelmek felkorbácsolására alkalmas, tehát büntetendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik