Belföld

Gyorsabb volt a GDP-növekedés az USA-ban

Az Egyesült Államok hazai összterméke a második negyedévben - éves szintre számolva - 3,1 százalékkal növekedett - hozta csütörtökön nyilvánosságra a washingtoni kormány. Az adat az éves szinten 2,4 százalékos második negyedévi GDP-növekedésről kiadott első becslés felülvizsgált adata.

Az elemzői várakozások átlagában felülvizsgált GDP-adatként 2,9-3 százalékos növekedés szerepelt. 2002. harmadik negyede óta az idei második negyedévben nőtt leggyorsabban az amerikai GDP, amelynek éves szintre számolt értéke 9625,9 milliárd dollár lett. A GDP-t alkotó részelemek közül a felülvizsgált adat szerint a személyi fogyasztás – éves szintre számolva – 3,8 százalékkal nőtt az első negyedévi 2 százalék után, illetve az első becslésben szereplő 3,3 százalékkal szemben.

A tartós fogyasztási cikkek eladása 24,1 százalékos éves növekedést jelez a második negyedévről az idei első negyedév 2 százalékos visszaeséséről szóló adat után. Az első GDP-becslésben a második negyedévről 22,6 százalékos növekedési adatot adott ki a kormányzat a tartós fogyasztási cikkeknél.

A “kormányzati fogyasztás” a felülvizsgált adat szerint a második negyedévben éves szintre vetítve 8,2 százalékkal nőtt, az előzetes becslésben 7,5 százalék állt, míg az első negyedévi GDP-ben ez a tétel 0,4 százalékos bővüléssel szerepelt.

A felülvizsgált GDP-adat jobb lett a várakozásoknál és azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság fellendülése egyre erőteljesebb. A kormányzat az első negyedévi GDP növekedést 1,9 százalékosnak közölte első felülvizsgált adatként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik