Belföld

Vita Irakban: a bolgároké vagy a lengyeleké a síita szent város?

Kerbala iraki település, a síiták szent városa nem kerül bolgár irányítás alá – nyilatkozott a lengyel vezetés alatt álló multinacionális hadosztály parancsnokának szóvivője, Andrzej Wiatrowski. A lengyel szóvivő a Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a bolgár békefenntartó erők Kerbalában, a Bagdadtól délre lévő városban számos feladatot kapnak majd. E feladatok közé tartozik a térség stabilizálása, a humanitárius segítségnyújtás és a polgári lakosság szenvedéseinek csökkentése.

A bolgár kontingens nem marad egyedül a küldetés teljesítésekor – ígérte Wiatrowski, minthogy a balkáni országból érkezett zászlóalj része egy nagyobb rendszernek, amely a lengyel hadosztály-parancsnoksághoz kötődik (ennek a “rendszernek” a része egyébként a kiküldött magyar kontingens is). A szóvivő hozzátette: a bolgárok nem veszik át Kerbala közigazgatását, hanem inkább együttműködnek a helybeli emberekkel.

A nyilatkozatra azután került sor, hogy kedden az amerikai tengerészgyalogosok átadták az iraki Kerbala ellenőrzési jogát a bolgár csapatoknak, és személy szerint Petko Marinov ezredesnek. A térség eddigi amerikai katonai kormányzója, Matthew Lopes ezredes erről úgy nyilatkozott, hogy mindez esélyt kínál a demokrácia megteremtéséhez Irakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik