Belföld

Medgyessy Péter ma pekingi kacsát vacsorázott

Vacsorán látta vendégül szerdán este a pekingi Hepingmen (Békekapu) étteremben Liu Ku-csang kínai külügyminiszter-helyettes a hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Medgyessy Péter miniszterelnököt és küldöttségének tagjait.

A Peking központjában, a Tienanmen tér közelében található étterem a kínai főváros egyik legelegánsabb és legnagyobb étkezőhelye, ahol a híres pekingi kacsát, valamint más kacsa- és egyéb ételeket szolgálnak fel. Ez egyben Ázsia legnagyobb kacsaétterme is.

Már a Hepingmen elődje, az 1864-ben alapított Csüencsute (Quanjude) is az akkori főváros leghíresebb vendéglői közé tartozott. A vendéglátóhelyet Csou En-laj miniszterelnök javaslatára nyitották meg újra 1979-ben, s mai nevét is ekkor kapta. A 15 ezer négyzetméter alapterületű vendéglőben egyszerre 1300 fő étkezhet. A 40 kisebb fényűző különhelyiségben olyan hírességek étkeztek már, mint Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter, George Bush volt amerikai elnök, valamint számos uralkodó, államfő, kormányfő és egyéb ismert személyiség.

A pekingi kacsa, a kínai főváros legismertebb ételkülönlegessége páratlan ízét és omlósságát elsősorban egy egyedülálló hízlalási mód adja: az állatokat levágás előtt pontosan 65 napig kölesből, búzalisztből és zöldbabból készült takarmánykeverékkel etetik, s időnként egy kevés fehérbort adnak nekik inni.

Kínai felfogás szerint a pekingi kacsa egyik legértékesebb része a bőr, ezért a levágás során ügyelnek arra, hogy az minél kevésbé sérüljön. A belsőségek óvatos eltávolítása után a bőr alá levegőt pumpálnak, majd alaposan bedörzsölik malátasziruppal. Néhány órányi száradás után a pekingi kacsát kemencében datolya-, eper- vagy körtefát használva, felfüggesztve sütik meg, majd apró darabokra vágva, szilvamártással, friss tavaszi hagymával, uborkával és lótuszlepénnyel szolgálják fel. Legízletesebbnek a fejet és a mell középső részéről levágott, ropogósra sült bőrt tartják, ezért azokat a fővendégnek szokták adni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik