Belföld

Elkezdődött az egyeztetés a jövő évi adókról

Megkezdődött az egyeztetés a jövő évi adókról a koalíciós pártok és a kormány között szerda délelőtt a Pénzügyminisztériumban.

A háromoldalú munkacsoport felállításáról hétfőn állapodott meg Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László szocialista és Kuncze Gábor szabad demokrata elnök.

A jövő évi adócsökkentés fedezetét kereső testületben Veres János, a PM politikai államtitkára képviseli a kormányt, az MSZP Szabó Lajost, a parlament költségvetési bizottságának alelnökét, az SZDSZ Wekler Ferencet, az Országgyűlés alelnökét delegálta a munkacsoportba.

Az egyeztetést a július közepe óta tartó, az adóügyekkel kapcsolatos koalíciós nézetkülönbség tette szükségessé. László Csaba pénzügyminiszter július 16-án jelentette be, hogy elmarad a személyi jövedelemadó (szja) jövő évi csökkentése, amelyről egy 2002-ben elfogadott törvény rendelkezik.

Kuncze Gábor másnap közölte, hogy pártja ragaszkodik az adóterhek csökkentéséhez. Medgyessy Péter erre úgy reagált: az SZDSZ-nek kell megtalálnia az adócsökkentés ellentételezését, mintegy 130-150 milliárd forintot.

Kovács László július 21-én közölte, hogy pártja a gazdaság teljesítőképessége miatt nem lát lehetőséget az adócsökkentésre. A szocialista elnök ugyanakkor azt mondta, hogy az MSZP kész az egyeztetésre az ügyben.

A koalíciós pártok vezetői és a miniszterelnök augusztus 25-én ültek tárgyalóasztalhoz, ekkor állapodtak meg a munkacsoport felállításáról is. Az adócsökkentésre a munkacsoportnak úgy kell fedezetet találnia, hogy közben a kormány célkitűzései nem csorbulnak, azaz nem romlik az életszínvonal, a költségvetési hiány legfeljebb 3,8 százalék lesz, és megvalósulnak mindazok a fejlesztések és építkezések, amelyeket a kormány tervez – mondta a miniszterelnök az egyeztetés után.

Medgyessy Péter hangsúlyozta: elkötelezett az adócsökkentések iránt. Szavai szerint “eldöntött, hogy lesz adócsökkentés”. Medgyessy Péter egy nappal később, a Kossuth Rádió reggeli műsorában leszögezte: egyetért azzal, hogy a jövő évi adótáblát rögzítő törvényt ne módosítsák.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik