Belföld

Egy újabb “boncasztalon” az Orbán-kormány minisztereinek felelőssége

Az Orbán-kormány több miniszterének felelősségét firtatta Juhász Gábor MSZP-s képviselő a Magyar Fejlesztési Bank tavalyi vesztesége kapcsán szerdán Budapesten, a pénzintézet székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

“Szeretném megtudni, hogy Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere utasította-e a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-t a hitelintézeti törvény megszegésével különleges feladat elvégzésére” – mondta a szocialista frakcióvezető-helyettes.

Juhász Gábor azt is szeretné megtudni, hogy az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Stumpf István, aki az alapítói jogokat gyakorolta, valóban kérte-e a bank igazgatóságát, hogy a banki szabályzattól eltérően hozzon meg döntést.

A kormánypárti politikus az MFB székháza előtt 40 kartondobozzal szemléltette a bank 137 milliárd forintos veszteségét. “A dobozokba férne bele az a pénz, amely az MFB-nél 2002 első fél évéig veszteségként felhalmozódott” – közölte.

“Ebből a pénzből egy évig fizethettünk volna nyugdíjat minden nyugdíjasnak; Salgótarjánig vagy Csongrádig építhettünk volna autópályát, ha ez a pénz a központi költségvetés keretein belül lett volna felhasználva” – fogalmazott Juhász Gábor. Hozzátette: 2002 első fél évében az Orbán-kormány úgy döntött, ezt a pénzt a fejlesztési bankon keresztül költi el.

Közölte: a pénzt egy most lezárult, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által készített vizsgálat szerint “nem bankszerű működéssel, csökkenő átláthatóság mellett, veszteséges vállalatok finanszírozására, bennfenteseket előnybe juttató cégértékesítésre, nem kellően óvatos belső működéssel” költötték el.

Juhász Gábor szeretné tisztázni, kit és milyen mértékben terhel felelősség a bank vesztesége miatt. “A mi kormányunkat annyiban terheli felelősség ezekért az ügyekért, hogy egy évet kellett várni arra, hogy egy ilyen ügyet kivizsgáljunk, kivizsgáltassunk” – jelentette ki a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik