Belföld

Regionális vasutak Balassagyarmaton és Vésztőn?

Jövőre kísérleti jelleggel az önkormányzatok üzemeltetnék a térség vasútját Balassagyarmat és Vésztő vonzáskörzetében; a MÁV vezérigazgató-helyettese kedden elmondta, hogy legkésőbb decemberig elkészül a - kormány által jóváhagyott - végső ajánlat.

Amennyiben az önkormányzatok nem fogadják el a szerződés feltételeit, úgy továbbra is a MÁV üzemelteti a szárnyvonalakat, és folytatja az egyeztetéseket az érintett településekkel – mondta Tömpe István.

A vezérigazgató-helyettes szerint akár egy jelentős önkormányzat is működtethetné a térségi vasutat. Tömpe István hangsúlyozta: a MÁV nem a veszteségeit kívánja átadni, ezért az önkormányzatok olyan mértékű üzemeltetési költséget kapnának, amely a nullszaldós működtetést biztosítja. Közlése szerint az érintett önkormányzatok erre a feladatra közhasznú társaságot hoznának létre.

Tömpe István a Balassagyarmaton 33 polgármester részvételével folytatott megbeszélés után elmondta: a MÁV szeptember végéig ismerteti a Balassagyarmat és Vésztő környéki polgármesterekkel a most készülő, számokkal alátámasztott elemzést, amely a szerződés alapja lehet. Hozzátette: a megyei polgármesterek többsége az üzemeltetés költségeitől való félelmét fogalmazta meg a keddi egyeztetésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik