Belföld

Iraki rendőrök Taszáron – rendezetlen sorok

Az Irakban tapasztalható káosz miatt közel 30 ezer képzett iraki rendőrre van szüksége az USA-nak. Az amerikai tervek szerint a rendőrképzés Taszáron lesz, a magyar fél erről azonban még nem tud.

Az amerikai külügyminisztérium szerint megindultak a tárgyalások az iraki rendőrök magyarországi kiképzéséről, a magyar fél azonban egyelőre nem tud az amerikai tervekről.

A State Department képviselője szerint ugyan az Egyesült Államok jelenleg még semmifajta hivatalos megállapodást nem kötött a magyar kormánnyal az iraki rendőrök lehetséges taszári kiképzésére vonatkozóan, a kormánnyal azonban tárgyalásokat folytat erről.


Oktatás, ezúttal fegyverhasználattal

Budapest beleegyezése esetén az Egyesült Államok nyolchetes tanfolyamokon “mintegy 28 ezer” iraki rendőrt képezne ki a taszári amerikai katonai támaszponton – jelentette ki az iraki szövetséges erők ideiglenes hatóságának (CPA) meg nem nevezett bagdadi szóvivője hétfőn a Reuters hírügynökségnek. A szóvivőnő szerint Washington 65 ezer fős rendőrséget akar létrehozni Irakban, ebből 37 ezer már végzi a szolgálatot, a maradék 28 ezret pedig Taszáron képeznék ki. Az egy időben 3000 főt képző tanfolyamok tantermi oktatásból, fegyverhasználatból és a kényszerítés nélküli kihallgatás módszereinek elsajátításából állna. A szóvivő elmondta, hogy Irakban három rendőrképző intézmény működik: Moszulban, Bagdadban és Bászrában, de az országban egyszerűen nincs lehetőség olyan sok rendőr kiképzésére, mint ahányra szükség van.

A hétfői cikk

A nyilatkozat annak kapcsán hangzott el, hogy a The New York Times hétfőn arról számolt be: tekintettel az Irakban kialakult ingatag biztonsági helyzetre, az Egyesült Államok azt tervezi, hogy számottevően bővíti az iraki rendőrség állományát, s az új iraki rendőrök jelentős részét Magyarországon képeznék ki.

A lap szerint Bernard Kerik, a New York-i rendőrség korábbi vezetője, az iraki belügyminisztérium amerikai irányítója közölte: az Egyesült Államok 28 ezer irakit akar Kelet-Európába – mindenekelőtt Magyarországra – küldeni egy intenzív rendőri képzés érdekében. Kerik szerint az amerikai hatóságok a magyar kormánytól már ígéretet kaptak a kérés teljesítésére.

Folytatódó tárgyalások


A The New York Times cikkében elhangzottak napirendre kerültek az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének hétfői sajtótájékoztatóján is. Philip Reeker ugyancsak kijelentette, hogy az iraki rendőrök kiképzésére vonatkozóan egyelőre semmifajta hivatalos megállapodás nem jött létre a magyar kormánnyal, az iraki rendőrök taszári kiképzése azonban mindenképp komoly lehetőség. Minderről azonban még tovább kell folytatni a tárgyalásokat a magyar kormánnyal – tette hozzá az amerikai külügyminisztérium szóvivője.


Külügy: nincs felkérés


A Távirati Iroda kérdésére a Külügyminisztérium szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott: Magyarország nem kapott hivatalos felkérést az Egyesült Államoktól arra, hogy iraki rendőröket képezzenek ki a területén. Tóth Tamás hozzátette: amennyiben érkezik ilyen hivatalos kérés, akkor Magyarország kész megvizsgálni az együttműködés lehetőségeit, beleértve a taszári bázis hasznosítását. A külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok több szövetségesénél tájékozódik arról, hogy hogyan lehet megoldani az iraki rendőrök képzését.

Szita Károly: már megint az amerikai lapokból értesülünk

Kaposvár fideszes polgármestere a New York Timesban megjelent cikkel kapcsolatban elmondta: reméli, hogy nem igaz az abban szereplő információ. “Azért remélem ezt” – monda Szita Károly, „mert nem akarom elhinni, hogy a kaposvári, a taszári és a somogyi embereknek az Egyesült Államokbeli sajtóból kell tudomást szerezniük arról, hogy a magyar kormány mit tervez lakóhelyükön, illetve közvetlen környékükön”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik