Belföld

Az INA nemzetközi döntőbírósághoz fordul a Beopetrol-ügyben?

Az INA horvát olajipari társaság nemzetközi döntőbírásághoz fordul abban az esetben, ha a szerb kormány eladja a Beopetrol olajipari társaságot - közölte a belgrádi B92 televízióval Tomislav Dragicevic, az INA igazgatója.



 INA: törvénytelen a Beopetrol-privatizáció

Az INA horvát kőolaj- és földgázipari vállalat kedden délután közleményben
tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy jogilag törvénytelennek tartja a Beopetrol szerbiai olajipari vállalat egész rivatizálását és minden
törvényes jogi eszközzel folytatni fogja szerbiai vagyonának
visszakövetelést mind Szerbia Köztársaság illetékes szerveinél, mind valamennyi nemzetközi szervezetnél, amelyekre az egyének és jogi személyek jogos vagyonvédelme tartozik. Mint emlékezetes, a szerb privatizációs ügynökség hétfőn
jelentette be: a Lukoil orosz olajipari óriás nyerte meg a Beopetrol olajtermék-forgalmazó szerb vállalat privatizációs tenderét. A keddi INA közlemény kiemelte, hogy a Beopetrol eladásáról hozott belgrádi döntés mélyen kiábrándította  és elkeserítette az INA-t, annál is inkább, mert a szerbiai kormány legmagasabb szintű képviselőivel folytatott eddigi tárgyalások és véleménycserék arra mutattak, hogy közös vállalat létrehozása lehetett volna az elfogadható megoldások egyike, a kölcsönös érdekek figyelembevételével, és hozzájárult volna a két ország közötti politikai kapcsolatok javításához. Az INA szerint a Beopetrol egész privatizálása nincs összhangban Szerbia Köztársaság törvényes rendelkezéseivel sem és Belgrád nem az Európába vezető utat választotta, mert kormánydönté-se nem járul hozzá sem a két ország egymás közti gazdasági, sem politikai kapcsolatainak fejlesztéséhez. E jogilag törvény-telen egyoldalú belgrádi döntés minden bizonnyal lelassítja  a horvát és a szerb gazdasági alanyok között utóbbi időben indult együttműködési folyamato-kat és káros hatással lesz mind-két ország gazdaságára. Várha-tó, hogy az INA tulajdonosa meg-tesz minden szükséges intézke-dést az INA és a Horvát Köztár-saság vagyona és jogai védelme érdekében – áll az INA kedd délutáni közleményében.

Dragicevic szerint az INA nem áll el követelésétől és visszaszerzi jogos tulajdonát. Szó sem lehet a Beopetrol eladásáról, s ha a szerb kormány mégis túlad a cégen, akkor az INA nemzetközi döntőbírósághoz fordul – mondta az INA igazgatója. A szerbiai privatizációs ügynökség hétfőn jelentette be, hogy a Mol Rt. ajánlatával szemben a Lukoil orosz olajipari óriás nyerte meg a Beopetrol olajtermék-forgalmazó szerb vállalat privatizációs tenderét. A Lukoil minden tekintetben rálicitált a Molra. Aleksandar Vlahovic privatizációs miniszter szerint három napon belül megkezdődnek a tárgyalások a Lukoillal, de ha a megbeszélések nem vezetnek eredményre, akkor a magyar céggel írnak alá megállapodást.

A Beopetrol a néhai titói Jugoszlávia szétesésével jött létre, a vállalat a horvát INA szerbiai benzinkúthálózatát vette át. Az INA vitatja a tranzakció jogosságát, és peres úton a belgrádi kereskedelmi bíróság előtt visszaköveteli egykori tulajdonát. Vlahovic szerint a per nem hátráltatta a tenderkiírást, mert a Beopetrol a törvények szerint vált ki az INA-ból.

Dragicevic rámutatott arra, hogy Szerbiával szemben a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) kész a nemzetközi előírásoknak megfelelően visszaadni az INA-nak koszovói kinnlevőségeit, 27 töltőállomását és üzemanyagraktárait, amelyeket annak idején ugyancsak megkaparintott a Beopetrol. Ezzel kapcsolatosan Vlahovic korábban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy az a vállalat, amely megszerzi a Beopetrolt, teljes joggal magáénak követelheti az UNMIK-tól a vállalat tartományban lévő létesítményeit is. A miniszter úgy vélekedett, hogy az UNMIK-nak nem lesz kifogása az ellen, hogy a szerb hatóságokhoz hasonlóan stratégiai partnerre tegyen szert.

Milan Kovacevic ismert szerbiai közgazdász szerint a körülményekhez képest az állam jó pénzért adta el a Beopetrol többségi állami tulajdonát. Úgy látja, hogy többet is fizettek volna a vállalatért, ha a magánosítással megvárják, hogy a hatóságok európai normákhoz igazítsák az olajkereskedelmet szabályozó előírásokat. Az árat befolyásolta az, hogy a NIS monopolhelyzetben van az olajfinomítást illetően, s viszonylag magas áron vállalja a nyersanyag átdolgozását.

Kovacevic szerint az orosz partner kiválasztása jó döntés volt. Magyarázata szerint a nagy távolság miatt Lukoil az olajkereskedelmet korlátozó hatályos rendeletek esetleges módosítása után is valószínűleg Szerbiában fogja átdolgozni Oroszországból behozott nyersanyagát, míg a MOL jobbára a magyar finomítókban átdolgozott olajszármazékokat adná el szerbiai benzinkútjaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik