Belföld

Negatív korrekcióra számítanak a pesti tőzsdén

Enyhe esést, a múlt hetihez képest visszafogottabb forgalmat várnak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett üzletkötők. A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe a BUX hétfőn reggel 52 pontos csökkenéssel 8749 ponton állt.

Herkules Zoltán, a Postabank brókere elmondta: csekély mértékű negatív korrekció várható hétfőn, azonban a vezető részvények iránt lehet még fokozottabb érdeklődés.


A Postabank üzletkötője hétfőn 5-6 milliárd forint körüli forgalmat valószínűsít. Csáky Attila, a CA-IB Értékpapír Rt. üzletkötője elmondta: a múlt hetihez képest alacsonyabb forgalom és érdeklődés várható hétfőn. Hozzátette: Londonban nem nyit ki hétfőn a tőzsde.


Véleménye szerint a BUX-index +/- 0,5 százalékon belül mozog majd, ám inkább negatív korrekció várható. Csáky Attila elmondta: egyes hírek szerint hétfőn döntés születik a szerb Beopetrol olajtermék-forgalmazó vállalat privatizációjáról. Az értékesítésben a Mol és az orosz Lukoil érdekelt. A Mol a Beopetrol eladásra kínált 79,53 százalékára adott be ajánlatot.


Csökkenő nyitás várható Európa tőzsdéin


Frankfurti értékforgalmazók szerint az európai részvénypiacok hétfőn visszaeséssel nyitnak. Az értékforgalmazók becslése szerint a frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 0,5-1 pont közötti veszteséggel indulhat. A londoni piac munkaszüneti nap miatt zárva tart hétfőn.

Hétfő reggel a New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései fölfelé mutattak: a New York-i értéktőzsde fő mutatójának (DJIA) határidős jegyzése 7 ponttal emelkedett, a Nasdaq piac összetett mutatójáé 1,00 ponttal javult.

A DJIA pénteken 74,81 pontos, azaz 0,79 százalékos veszteséggel 9348,87 ponton zárt, így 12,07 százalék volt az előnye a tavaly év végihez képest.

A Nasdaq piac összetett mutatója pénteken 1765,32 ponton végzett, 12,23 ponttal, azaz 0,69 százalékkal alacsonyabban, mint csütörtökön, és 32,18 százalékkal haladta meg a tavaly év végi értékét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik