Belföld

Medián: a Fidesz az MSZP előtt

Tavaly május óta először vezet a Fidesz az MSZP-vel szemben – közölte a Medián. A szavazókedv és a szocialista politikusok tekintélye csökkent, az SZDSZ újra a parlamenti küszöb felett.

Az MSZP az utóbbi hónapban elvesztette egy évig tartó előnyét, és a vezetést a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség vette át a választani tudó biztos szavazók között – áll a Medián legutóbbi gyorsjelentésében, melynek eredményeiről több lap is beszámol. A gyorsjelentés szerint számottevő változás az is, hogy az SZDSZ-nek a júliusi mélypontról újból sikerült az ötszázalékos parlamenti küszöb fölé kerülnie. Ennek valószínűleg köze van a párt adóügyben képviselt álláspontjához is – értelmezi az eredményeket a Medián.

A közvélemény-kutató cég szerint a változások nem kis részben a szavazási szándék visszaesésében gyökereznek, hiszen míg tavaszig a magukat biztos szavazóknak mondók aránya meghaladta a kétharmadot, azóta pedig 60 százalék körül ingadozott, most augusztusban 54 százalékra esett vissza. Márpedig a visszaesés különösen az MSZP szimpatizánsai körében mondható jelentősnek.

Az SZDSZ híveinek szavazási hajlandósága ugyanakkor egyre fokozódik, nekik éppen ezért sikerült elérniük a parlamenti küszöb ismételt eléréséhez szükséges virtuális szavazati arányt, hat százalékot (az előző havi gyorsjelentésben még 2 százalékos súllyal szerepelt az SZDSZ, igaz a hibahatár a válaszolók számától függően 2-6 százalék).

A biztos szavazók körében az MDF 1 százalékos népszerűségi mutatóval bír az augusztusi felmérés szerint, míg a MIÉP 2 százalékra növelte júliusi egy százalékos eredményét.

Vesztésre álló szocialista politikusok

A politikusok népszerűségi listáján is a kormány, illetőleg a vezető kormánypárt könyvelhette el a legérzékenyebb veszteségeket. Az előző hónaphoz képest Medgyessy Péter népszerűségi indexe 6 pontot esett vissza. Kovács László külügyminiszter, MSZP-elnök 5, Lendvay Ildikó frakcióvezető és Lamperth Mónika belügyminiszter pedig 6-6 pontot zuhant.

Az elmúlt hetekben sokat szereplő Kuncze Gábor SZDSZ-elnök viszont népszerűségének 5 százalékpontnyi növekedésével, a köztársasági elnökkel holtversenyben, a második helyet foglalja el a listán.

Az abszolút többség szerint gyengén teljesít a kormány

Augusztusban a közhangulat további mutatói is egyértelmű fordulatot jeleznek: abszolút többségbe került az a vélemény, hogy a kormány teljesítménye gyenge vagy nagyon gyenge, és először kerültek egyértelmű kisebbségbe azok, akik szerint a Medgyessy-kabinet teljesítménye jobb az előzőnél. A romló hangulat legdrámaibb jele, hogy 2002 januárja óta ugyancsak első ízben abszolút többségbe kerültek azok, akik szerint az országban “rossz irányba mennek a dolgok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik