Belföld

Medgyessy nem menesztené Szász Károlyt

Medgyessy Péter nem előlegezi meg Szász Károly menesztését , szeretné ugyanis látni, "a bankfelügyelet vezetésének mi a felelőssége abban, hogy betétesek nem érezhették magukat biztonságban, és az orruk előtt lehetett ellopni több milliárd forintot".

“Az nem működik, hogy valaki megpróbál előrefelé menekülni, és amikor érzi, hogy ég a lába alatt a talaj, ellentámadásba megy át” – fogalmazott a kormányfő a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének esetleges menesztését firtató kérdésre válaszolva egy sajtótájékoztatón.

„Egy 6-7 millió forint havi jövedelemmel rendelkező bankfelügyeleti vezetőtől joggal várható el, hogy felelősen döntsön bizonyos kérdésekben, illetve biztosítsa a betétesek nyugalmát és biztonságát. Amennyiben ezt elmúlasztja, akkor nem tett eleget a munkájának, és ügye vizsgálatra szorul.” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Medgyessy Péter arra a kérdésre, hogy az Inter-Európa Bank korábbi vezetőjeként tapasztalt-e a pénzintézetnél pénzmosás gyanújára utaló jeleket, közölte: legjobb tudomása szerint a bank rendszeresen tájékoztatta a hatóságokat arról, ha nagyobb összegű vagy túlságosan gyakori pénzfelvétel történt.”Természetesen nem a bank elnökének dolga magánszemélyek vagy bizonyos cégek egyedi ügyleteivel foglalkozni” – tette hozzá.

Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szombaton közölte, hogy a PSZÁF 2003. július 28-án célvizsgálatot kezdett pénzmosás gyanúja miatt az Inter-Európa Banknál, amelynek elnöki székét 1999 tavaszán foglalta el Medgyessy Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik